Sterbhaus – Krampusnacht

Niets ‘stille nacht, heilige nacht’, maar Krampusnacht! De furieuze blackened thrash/deathmetalbende uit Stokholm, Sterbhaus, brengt voor de metalheads goed luistermateriaal voor de aankomende kerstdagen.

Voor hen die Sterbhaus (nog) niet kennen: de band is opgericht in 2007 en heeft sindsdien twee demo’s en twee albums uit mogen brengen. De muziek wordt omschreven als blackened thrash/death, maar wordt ook vaak aangevuld met horrorthematiek. Shockerende videoclips, lugubere teksten, een gezonde dosis humor en overal bruut harde muziek. En dat brengt ons dan drie originele kerst metalnummers! Qua ervaring en doorgewinterde muzikanten zit het ook wel goed. Zanger/bassist Marcus Hammarström (Shining) en drummer Erik Röjås (Claymords) zijn geen onbekende namen in de metalwereld. In 2016 kwam de EP Krampusnacht al uit, onder eigen beheer, maar dit jaar en zo vlak voor de kerstdagen wordt de plaat opnieuw uitgebracht via een platenlabel.

Gelijk van start met de titeltrack dan maar. Een gierende wind raast door de speakers als de basgitaar een onheilspellend loopje begint te tokkelen en de gitaren wat duister gepingel laten horen. Niet lang daarna knalt de distortion erin, beginnen de drums en kan het feestje beginnen. Zanger Marcus begint met een theatraal stukje verhaal en gaat over in een heerlijk rauwe schreeuw, dat bij vlagen doet denken aan de reeds overleden metallegende, Chuck Schuldiner. Zeer bekoorlijk dus!  Voor vier minuten luister ik naar een heerlijk mid-tempo nummer dat goed doorstompt en prettig in het gehoor klinkt, maar het meest geniale werk begint pas echt bij de zin ‘Let the thrashing begin!’. Luister zelf maar:

Nummer twee, Santa Claus in Satans Claws, verloopt geheel instrumentaal, maar dat is niet erg. Er gebeurt namelijk een hele hoop. Vrolijke deuntjes, vol in-je-bakkes-metal, ongeveer veertien verschillende varianten van nagenoeg dezelfde melodie en dat alles verwoven in een track van slechts twee minuten. Het is maar wat knap! De afsluiter neigt eerder naar een lekker mid-tempo heavy metaltrack dat bijna met de stijl van Black Label Society kan worden vergeleken. Eén ding is zeker: kerstmis met de duivel heeft nog nooit zo goed geklonken!

Fun, fun fun! Dat is de EP Krampusnacht van het Zweedse Sterbhaus. Een beetje heavy, een beetje black, een beetje death en een beetje thrash. Maar vooral: geen zoetsappige kerstbende! Voor de luisteraars die graag af willen van al die clichénummers, is deze plaat dan ook zeker aan te raden!

Label:

Killhead Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Krampusnacht
  2. Santa Claus in Satans Claws
  3. Christmas with the Devil

Line-up:

  • Marcus Hammarström – zang, basgitaar
  • Jimmy Ahovalli – gitaar, zang
  • Erik Röjås – drums

Links: