Starer – Wind, Breeze Or Breath

Wind, Breeze or Breath is het derde album van het Amerikaanse Starer. Een collaboratie tussen Fiad Productions, Adirondack Black Mass Records en Folkvangr Records zou er toe moeten leiden dat je dit album kan aanschaffen in verschillende formats. Tja, het derde album op nog geen drie jaar tijd en dan vergeten we nog wat tussentijdse singles en EP’s. De heer Josh Hines, de man achter deze post-blackmetalband, Starer, is inderdaad een veelschrijver. Kijk je naar zijn rijkgevulde persoonlijke historie dan zit deze brave man in nog -tig andere bands.

De vraag is dan zoals altijd :staat kwantiteit ook garant voor kwaliteit. Een vraag die ik me in het blackmetalsubgenre de laatste maanden wel eens vaker afvraag. Het kan geen kwaad om heel wat muziek te schrijven met een extreme rand maar moet alles wat je als artiest maakt en creëert wel op een zilverblinkend schijfje, een draaiend zwart bandje of een vinyltje geperst worden? Als luisteraar mag je toch tenminste wat waar voor je geld verwachten? Ben toch eens benieuwd wat dit Starer brengt. Ik ben misschien iets te snel van het pad af gegaan. Misschien heb ik wel al te snel een oordeel geveld over ‘s mans geesteskind.

Na een wat rommelig en ongecoördineerd begin valt op dat Drifting toch niet zo wild naar alle kanten van de huiskamer gekatapulteerd wordt. Er is een goed herkenbaar hoofdthema aanwezig, er is een heerlijk schurend stel stembanden die in combinatie met de keyboardtonen toch wel de meeste aandacht vragen. De stembanden worden ook gebruikt om wat cleane lijnen vorm te geven, past perfect. Jammer wel weer dat de drumpartijen uit een één of ander programmeerdoosje lijken te komen maar ik ga er niet opnieuw over beginnen miepen. Het zal me deze keer jeuken of er een echt levend wezen op de drumkruk gezeten heeft bij de opnames van deze plaat.

De black metal van deze Amerikaanse band heeft maar weinig “post” kenmerken als je het mij vraagt, want zo wordt de muziek toch verkocht door de promojongens en -meisjes. Een nummers als Crossing zeker met zijn trage sleurende begin heeft wat doomelementen in zich terwijl in hetzelfde nummer, behoorlijk aangename eerder symfonische partijen worden gepresenteerd. Iets wat in Vanishing of Emerging, iets verder op de plaat, nog eens brutaal wordt overgedaan.

Wind, Breeze Or Breath van het uit Kentucky, USA, afkomstige éénmanscollectief, Starer, is een best genietbaar symfonisch (?) blackmetalplaatje gebleken. Veelschrijver Hines mag best trots zijn op zijn zoveelste release. En het kriebelt toch… misschien op de volgende plaat kiezen voor een wat warmere, levendigere, meer menselijke drumsound.

Score:

75/100

Label:

Fiadh Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Drifting
  2. Crossing
  3. Shaping
  4. Witnessing
  5. Vanishing
  6. Emerging
  7. Returning

Line-up:

  • Josh Hines – Zang, alle instrumenten

Links: