Spoil Engine – Stormsleeper

If it really get’s complicated, bring in the Dutch. Dat moeten de heren van Spoil Engine hebben gedacht toen zanger Nick Tournois met de band stopte. Met Matthijs Quaars als drummer was er al een ‘Ollander in de gelederen, daar is nu Iris Goessens bijgekomen. Dat deze dame de microfoon kan hanteren, werd uw anonieme scribent enige tijd geleden live al duidelijk, maar op het album Stormsleeper (onhandig hetzelfde getiteld als de EP waarop Goessens in 2015 al debuteerde) blaast ze iedereen omver.

Spoil Engine nieuwe stijl is een stuk feller dan in de periode Tournois. Met een mengeling van metalcore, melodieuze thrash, groove metal en een snufje death, weet de Vlaams/Nederlandse combinatie een album lang te boeien met uiterst moderne metal. Dat betekent dus lekker meebrullen met refreintjes (Doomed to Die), heerlijk doorbeuken (The Verdict), gitaarsolo’s, hier en daar een break om een gat in de lucht te springen (Stormsleeper, Hollow Crown), ingetogen stukjes (Weightless, Singing Sirens), maar bovenal Goessens die grunt, brult, schreeuwt en ook gewoon heel behoorlijk clean zingt.

De volgende uitdaging voor Spoil Engine zit ‘m nu in het maken van iets meer pakkende liedjes. Want Stormsleeper luistert weliswaar lekker weg, er blijft ook weinig hangen. De ontwikkeling van deze band is echter een interessante. Er is hoorbaar tijd gestoken in het opnameproces, want dit album klinkt kraakhelder en dat is bij de muzikale koers die Spoil Engine vaart een vereiste.

Kortom: een lekker album. Geen wereldplaat, wel een band om in de gaten te houden. Ook live, want Spoil Engine moet met Stormsleeper de nodige daken van zalen kunnen blazen. Oudere metalheads moeten dan wel rekening houden met het jongere publiek dat dit soort bands doorgaans trekt. Gewoon even doorbijten.

Score:

80/100

Label:

Arising Empire, 2017

Tracklisting:

 1. Disconnect
 2. Silence Will Fall
 3. Doomed to Die
 4. Weightless
 5. Stormsleeper
 6. Hollow Crown
 7. Black Sails
 8. The Verdict
 9. Singing Sirens
 10. Wastelands

Line-up:

 • Iris Goessens – Vocalen
 • Steven ‘Gaze’ Sanders – Gitaar
 • Bart Vandenportaele – Gitaar
 • Dave De Loco – Bas
 • Matthijs Quaars – Drums

Links: