Spitefuel – Flame to the Night

Derde album voor de melodische heavy/powerbende genaamd Spitefuel. De vijf mannen komen uit Heilbronn uit Duitsland. Geen verrassingen tot zover, aangezien ze in Duitsland warm worden van dergelijke muziek. Iets meer dan drie kwartier melodisch raggen, alsof Hank von Helvete een heavy/powermetalband heeft opgericht. Verrassingen zijn er echter wel degelijk.

Voor de band is er een belangrijke verandering geweest. De vorige albums werden ingezongen door Stefan Zörner, die als een soort Rob Halford uit de hoek kon komen. Hij is afgetreden en heeft plaatsgemaakt voor de heer Stahl. De heer Stahl heeft een zwaardere stem en zingt zowel ruig als braaf, met af en toe een grunt. Vooral de meezingrefreinen worden benut om eens lekker harmoniserend te neuriën. Muzikaal is de melodiekraan verder opengedraaid en klinkt het een stuk moderner en rockender dan de speed/heavy metal die vaak nog werd opgezocht op de vorige albums.

Het blijft een beetje zoeken naar wat de band wil bereiken. Op een nummer als Trick or Treat is het refrein lekker pakkend, maar is er veel ruimte voor individueel gitaarwerk. Het lijkt daardoor alsof het een instrumentaal nummer was waar later de vocalen over zijn gelayerd. In de songwriting gaat dat ten koste van de dynamiek. Verder krijgen we bijna aan het einde een metalcoremotiefje van de gitarist. Dat is leuk voor de afwisseling. Stand Your Ground houdt hetzelfde principe aan, maar hier werkt het beter. Het intro, een breakdown en een solo zijn de enige zangloze stukken. Het komt hier natuurlijker over. Machines is een stukje ruiger en de drummer zien we hier ook aan het werk. Veel nadruk ligt er op het technische gitaar- en drumwerk. Het refrein wordt gebruikt om catchy te zijn. De afwisseling houdt de muziek interessant.

In dit genre wordt veel muziek uitgebracht die zich richt op de bekende wegen. Spitefuel doet het echter net even op zijn eigen manier, en dat maakt het verfrissend. De keuze voor een meer melodieuze aanpak maakt dat het toegankelijk is als een poppunkband. De afstemming tussen zang en melodie moet in de toekomst nog verder uitgewerkt worden. Het voelt als een omslagfase tussen heavy/power en punkrock, waar nu nog beide zijn verwerkt in de muziek. Ik ben benieuwd in welke richting de band verder zal evolueren.

Score:

76/100

Label:

Black Sunset/MDD records, 2019

Tracklisting:

1. Flame To The Night
2. Stand Your Ground
3. Machines
4. Trick Or Treat
5. Till I Die
6. Bad Boy
7. Two-Faced
8. Through The Shades
9. Firewater
10. Silent Guard
11. Try To Hate Me

Line-Up:

  • Philipp Stahl – Vocalen
  • Tobias Eurich – Gitaar
  • Timo Pflüger – Gitaar
  • Matthias Lüönd – Basgitaar
  • Björn-P. Hessenmüller – Drums

Links: