Spiritbox – Rotoscope

Ineens ligt daar een nieuwe EP van het geliefde Spiritbox in de schappen. Het gaat de band rondom het echtpaar Courtney LaPlante en Mike Stringer voor de wind sinds de release van Eternal Blue. De vele optredens die het gezelschap inmiddels heeft verzorgd geven daar dan ook absoluut aanleiding toe. De geoliede machine laat zelden een steek vallen en weet op iedere locatie een overtuigende indruk achter te laten. Eerder besprak ik het tweede album en deze nieuwe EP laat ik uiteraard ook niet zomaar voorbij schieten. Rotoscope is op de hoes voorzien van een andere primaire kleur (rood) ten opzichte van Eternal Blue en bevat drie nummers die goed zijn voor om en nabij tien minuten aan muziek.

Dat het viertal weet wanneer het ijzer gesmeed dient te worden, blijkt als het verrassende en interessante titelnummer de EP aftrapt. Voorzien van een stevig dansbare groove, rolt Spiritbox namelijk zijn meest experimentele nummer tot nu toe uit waarbij vele genres de revue passeren. De muzikale cocktail ontpopt zich met ondersteuning van de ronkende basgitaar en het statisch drumwerk in de refreinen al snel in een catchy geheel dat langzaam maar zeker opbouwt naar de hondsbrutale breakdown waarbij LaPlante haar puike strot weer even open trekt zoals alleen zij dat kan. Een fraai staaltje muziek dat niet alleen verfrissend klinkt, maar ook getuigt van het nodige lef door buiten alle lijntjes om te kleuren. Mede door de sterke prestatie van de muzikanten om de frontdame heen, overtuigt het resultaat wederom. In dat opzicht staat het rechtlijnige Sew Me Up hier vervolgens haaks op. Spiritbox schuift hier weliswaar andere sterke troeven naar voren met onder andere die moddervette, tegendraadse basloopjes die zorgen voor een flinke Korn-achtige vibe, en dromerige, cleane zang die pakt en zelfs een vlakke track als deze nog extra glans meegeeft. Het vertrek van bassist Bill Crook is in dat opzicht ook een echte aderlating.

Hysteria maakt in alle opzichten de cirkel rond. Zo start de single weer met opzwepende ritmes en poppy zanglijnen die zorgen voor een fijngevoelig karakter. Het tegendeel is uiteraard waar, want als halverwege het nummer de dreigende bassnaren al voorzichtig zijn intrede maken, weten de liefhebbers genoeg: hier komt onweer aan. Als de muziek uiteindelijk ook daadwerkelijk omslaat en Courtney op de achtergrond het venijn in haar stem laat doorsijpelen, zet de band een brutale breakdown in die inmiddels karakteristiek is voor deze Canadezen. Als voorspelbaarheid niet opweegt tegen de positieve uitwerking ervan, spreekt dat gegeven boekdelen. Het resulteert in drie verschillende composities, die allen toch ook weer typisch klinken als Spiritbox. Het maakt van Rotoscope een heerlijke EP waarbij de band zondermeer zijn rode draad bewaakt maar ook zorgt voor interessante, nieuwe invalshoeken. Alle hongerige hyena’s kunnen hier weer even op knagen, maar het plaatje laat zich ook uitermate lenen om vooral uit te kijken naar nóg meer. Om mijzelf nog maar even half te citeren uit mijn eerdere review: “Pas op, (nog steeds) heet!”

Label:

Rise Records, 2022

Tracklisting:

  1. Rotoscope
  2. Sew Me Up
  3. Hysteria

Line-up:

  • Courtney LaPlante – Vocalen
  • Michael Stringer – Gitaar
  • Bill Crook – Basgitaar
  • Zev Rose- Drums

Links: