Spiral Skies – Blues For A Dying Planet

De Zweedse band Spiral Skies leverde in 2015 met A Queendom To Come al een prima ontvangen EP af met daarop occulte rock in de stijl van Ghost, The Devil’s Blood, Year Of The Goat en Jess And The Ancient Ones met een flinke dosis Jefferson Airplane. Op Blues For A Dying Planet gaat de band een stapje verder en klinkt de band iets rauwer en steken af en toe de invloeden van de NWOBHM de kop op.

Luister maar eens naar Awakening, waarmee het album na een kort intro van start gaat. De openingsriff had niet misstaan op het debuut van Iron Maiden. Daar houdt de overeenkomst gelijk op, want voor het overige blijft de band vooral schatplichtig aan de eerder genoemde invloeden. Drie van de vier nummers (het intro reken ik even niet mee) van de eerder genoemde EP zijn ook op dit album terug te vinden. Wie de originele versies kent, hoort in de nieuw opgenomen versies direct dat de band voor iets meer pit heeft gekozen op dit album en dat de gitaren prominenter aanwezig zijn. Een keuze die ik toejuich, aangezien ik zonder uitzondering de nieuwe versies verkies boven die op de EP.

Middelpunt van de band is zangeres Frida Eurenius, die met haar zuivere stem prominent in de mix staat. Haar stem doet denken aan Jennie-Ann Smith (Avatarium) en Jess (van Jess And The Ancient Ones) maar Frida zingt over het algemeen ingetogener. Dat is jammer want op het nummer Shattered Hopes laat ze horen ook erg expressief te kunnen zingen. Dit nummer reken ik dan ook gelijk tot een van mijn favorieten op dit album.

Score:

78/100

Label:

Art Of Propaganda, 2018

Tracklisting:

 1. Black Hole Waltz
 2. Awakening
 3. Dark Side Of The Cross
 4. The Wizard’s Ball
 5. Danse Macabre
 6. Labyrinth Of The Mind
 7. Shattered Hopes
 8. Left Is Right and Right Is Left Behind
 9. The Prisoner

Line-up:

 • Frida Eurenius – Zang
 • Dan Grim – Gitaar
 • Johnny Goldface – Gitaar
 • Eric – Bas
 • Danne B – Drums

Links: