Spectral Wound – A Diabolic Thirst

Uit Montreal, Quebec, Canada, komt het vijftal Spectral Wound. A Diabolic Thirst is, sinds 2015, al weer hun derde langspeler. Het eveneens Canadese Profound Lore Records is de platenboer van dienst. Vouna met het erg goede Atropos verscheen ook via dit label, doch dit even geheel ter zijde. De Canadese blackmetalschool ligt me nauw aan het hart en toch gebeurde het dat deze plaat voor de redactie en mij wat onder de radar bleef. Maar niet getreurd, we pikken hem op!  Infernal Decadence, het vorige album van Spectral Wound, bleek een samensmelting te zijn van de typische Canadese schoolelementen met wat Finse karakteristieken die we vooral kennen van bands als Behexen of Sargiest.

Alsof een sneeuwstorm aan een razende vaart over de bergtoppen tot aan je voordeur komt waaien, zo opent de plaat. Je kan ook stellen dat je meteen een klop van de hamer ontvangt als je naar het hoesontwerp kijkt. Hoe dan ook, Impérial Saison Noire schuurt aan hoge snelheid langs je heen. Een priemende melodielijn houdt je vast van in het begin. Door de abrasieve productie lijkt alles wat te verzanden en te verzuipen maar dat is toch niet helemaal correct. Luister je even naast de vocalen die met behoorlijk wat galm werden opgenomen, dan kan je toch de multipele lagen in het gitaarspel onderscheiden. Een monsterlijke melodische lijn opent Frigid And Spellbound. De indrukwekkende pompende drumdynamieken in combinatie met de brutale aanslag op de cymbalen geven dit nummer een agressieve ondertoon. Het toont meteen ook aan dat dit kwintet weet hoe een nummer te maken. Doorheen heel de plaat komen dit soort elementen, elementen van muzikaal vakmanschap, naar boven drijven. Op Soul Destroying Black Debauchery hoor je een smerige, licht kletterende bas zijn fundamenten leggen, terwijl de gitaarpartijen je intussen trachten te overtuigen van hun kwade ondertoon.

Mausoleal Drift danst dan weer eerder ritualistisch op gang door het gebruik van de toms die toch een specifieke cadans introduceren. Het is misschien het meest contemplatieve nummer op de plaat. Nochtans zit er ook in dit nummer een behoorlijk beangstigende, erg sterke melodische riff verwerkt. Ook op het einde van het nummer komen die ritualistisch aanvoelende toms nog eens langs. En zo lijkt deze dans afgesloten. Het voorlaatste nummer op de plaat lijkt als vanouds weer aan hoge snelheid voorbij te komen. In Fair Lucifer, Sad Relic maar zeker in het heerlijk vochtig schuivende laatste nummer Diabolic Immanence komen de Finse elementen nogmaals dikjes bovendrijven.

Boeiende release, dit A Diabolic Thirst van de Canadese blackmetalbroeders van Spectral Wound. Voor hen die deze plaat nog niet beluisterd hebben, zeker doen. Ondanks zijn vele verwijzingen naar de Scandinavische, meer precies Finse, black metal zit er genoeg eigen karakter in.

Score:

85/100

Label:

Profound Lore Records, 2021

Tracklisting:

 1. Impérial Saison Noire
 2. Frigid And Spellbound
 3. Soul Destroying Black Debauchery
 4. Mausoleal Drift
 5. Fair Lucifer, Sad Relic
 6. Diabolic Immanence

Line-up:

 • Illusory – Drums
 • Patrick – Gitaar
 • Jonah – Zang
 • Sean – Gitaar
 • Sam – Bas, zang

Links: