Vouna – Atropos

Mevrouw Berkis, het brein achter dit Vouna, brengt met Atropos, haar tweede volwaardige plaat uit na eerder in 2018, Vouna, te hebben gelanceerd. Ditmaal komt het muzikale epos uit via het kwaliteitslabel, Profound Lore records. Dit Vouna mag je gerust het zusje van het machtige Wolves In The Throne Room noemen. Niet echt gek te noemen. De heer Nathan Weaver verzorgt op de huidige plaat wat vocalen, op het nummer Vanish, maar werkte samen met zijn broer Aaron, ook aan de opnames van de voorganger.

Het moet gezegd worden, dit Atropos herbergt toch een veelheid aan lagen, dito gevoelens en is een plaat die moet groeien. Het is een werkstuk in verschillende hoofdstukken, vijf om precies te zijn. Een werkstuk dat heel wat energie gekost heeft van mevrouw Berkis en uiteindelijk toch geleid heeft tot dit machtige epos.

De muziek is een mix van atmosferische door synth gedragen geluidstapijten en doomescapades waarbij, zoals het hoort, de tergende traagheid onmiddellijk in je koude kleren kruipt. Daarnaast hoor je blackmetalelementen die vooral terug te vinden zijn in de vocalen of de gitaararrangementen.

Een aparte vermelding dient gemaakt te worden voor de cleane vocalen van mevrouw Berkis. Deze zijn van een erg hoog niveau en hebben vaak een eerder magisch, feëeriek karakter en draperen alzo gevoelens van mismoedigheid en tristesse bovenop de al niet te vrolijke muziek. Dit alles resulteert natuurlijk ook in nummers die vlot over de klassieke drie a vijf minuten gaan.

Een nummer als Vanish bijvoorbeeld, wordt uitgesmeerd over zo een vijftien minuten. Klassiekere doom- en blackmetalelementen worden hierbinnen afgewisseld met eerder dromerige tapijten die een combinatie zijn van de synth en het heldere stemgeluid dat ik al eerder beschreef. Akoestische gitaarthema’s vormen de basis voor een korter nummer, What Once Was Reprise. Alzo lijkt het of de plaat wat doormidden wordt gebroken. Nochtans blijft de kwaliteit aan eene en geene zijde bewaard.

Grey Sky is het hoogtepunt. Gedurende meer dan veertien minuten word je ondergedompeld in een erg diepe meanderende melancholie die pas later plaatsmaakt voor een wat obscuurder landschap met sleurende drum- en gitaarthema’s. Een grijze lucht opent zich, na een voorzichtige blastpartij, maar geleidelijk. Intense regenbuien moet je niet verwachten, eerder een droevig druppeltapijt. Een magistrale riffcollectie opent het afsluitende What Once Was. Een nummer waarbinnen nog eens alle registers worden opengetrokken en er wat wordt geëxperimenteerd met dungeonsynthelementen.

Erg sterke plaat! Voor fans van Wolves In The Throne Room en voor zij die tijd willen nemen om de verschillende lagen in dit magische werkstuk te ontdekken. Je ziet dat de regio Olympia in Washington, Verenigde Staten van Amerika, een broedplaats is voor talent in zijn onzuiverste soort.

Score:

80/100

Label:

Profounc Lore records, 2021

Tracklisting:

  1. Highest Mountain
  2. Vanish
  3. What Once Was Reprise
  4. Grey Sky
  5. What Once Was

Line-up:

  • Yianna Bekris – Zang, alle instrumenten

Links: