Sorcerer – In the Shadow of the Inverted Cross

Sorcerer – In the Shadow of the Inverted Cross
Metal Blade Records, 2015

Het Zweedse Sorcerer is toe aan haar tweede leven. Het eerste leven duurde amper vier jaar tussen 1988 en 1992, waarin er twee demo’s op de wereld werden losgelaten. Na het vertrek van mede-oprichter Johnny Hagel naar Tiamat viel de band uit elkaar. In 2010 besloten zanger Anders Engberg en diezelfde Johnny Hagel de band nieuw leven in te blazen. Sindsdien werd er op een incidenteel optreden na nog niet veel vernomen buiten het nieuws dat de heren bezig waren met nieuwe nummers.

Het heeft dus even geduurd, maar eindelijk is er dan het debuutalbum In the Shadow of the Inverted Cross. Net als op de demo’s, die overigens in 1995 door Brainticket Records samengevoegd werden en op elpee/cd uitgebracht, is er sprake van een hoog niveau epische doom metal. Waar die demo’s nog overduidelijk geïnspireerd waren door Candlemass, is er nu sprake van een eigen smoel. Daar zullen de twee nieuwe gitaristen mede debet aan zijn. Een goede smoel heeft ook nog steeds zanger Anders, wiens stem zo nu en dan doet denken aan Tony Martin (ex-Black Sabbath). In de hogere regionen is hij ook erg overtuigend. De eerste zes nummers zijn uitstekende epische doom metal nummers, met de nadruk op episch. Hierna volgt er met het redelijk snelle The Gates of Hell een nummer dat met doom niets te maken heeft en goed gepast zou hebben op een King Diamond album. Bij het afsluitende Pagans Dance, dat iets te veel rustige momenten kent, komen dan toch de Candlemass invloeden nog even om de hoek kijken, maar het is Sorcerer vergeven.

Eigenlijk best wel wel jammer, dat het ruim 25 jaar heeft moeten duren, alvorens er een debuutalbum is gekomen, maar laten we dan maar zeggen dat het in dit geval de moeite van het wachten waard is geweest. Laat ons echter niet zo lang wachten op album nummer twee!

Tracklisting:
Sorcerer – In the Shadow of the Inverted Cross

 1. The Dark Tower of the Sorcerer
 2. Sumerian Script
 3. Lake of the Lost Souls
 4. Excorcise the Demon
 5. In the Shadow of the Inverted Cross
 6. Prayers for a King
 7. The Gates of Hell
 8. Pagans Dance

Line-up:

 • Anders Engberg – Zang
 • Kristian Niemann – Gitaar
 • Peter Hallgren – Gitaar
 • Johnny Hagel – Bas
 • Robert Iversen – Drums

Links: