Sons Of Apollo – MMXX

In 2017 debuteerde Sons Of Apollo, de groep rond Mike Portnoy, Derek Sherinian, Billy Sheehan, Ron ‘Bumblefoot’ Thal en Jeff Scott Soto, met het indrukwekkende album Psychotic Symphony. Dat album stond vol met progressief getinte stevige hardrock die bij veel luisteraars direct de vergelijking met Dream Theater deed opkomen. Niet geheel onterecht, aangezien het kenmerkende drumwerk van Portnoy en het uit duizenden herkenbare keyboardgeluid van Sherinian deed terugdenken aan het album Falling Into Infinity. Waar Dream Theater zich echter aan meer progressieve songstructuren waagt, houdt Sons Of Apollo de nummeropbouw toch een stuk eenvoudiger, alle instrumentale krachtpatserij ten spijt.

Zoals de hoes van MMXX qua opzet grote gelijkenissen vertoont met die van het debuut, zo is het album muzikaal ook een voortzetting daarvan. Het bandwapen is wat gepolijst en opgepoetst en dat geldt ook voor het bandgeluid, dat ten opzichte van Psychotic Symphony wat gladder en minder ruw klinkt.

Het album opent sterk met Goodbye Divinity, dat opvalt door het sterke refrein waarin de AOR-invloeden duidelijk aanwezig zijn. Dat geldt ook voor het navolgende Wither To Black, dat qua groove wel een beetje doet denken aan Extreme in betere dagen. Op het ruige, industrieel aandoende Asphyxiation tapt de band uit een wat steviger vaatje. Mede door de sterke instrumentale secties is dit een van de hoogtepunten van de plaat. Een ander hoogtepunt is het aan de in juli 2017 overleden David Z (Adrenaline Mob, Trans-Siberian Orchestra). Op dit gedragen gespeelde nummer draait het niet om instrumentaal geweld, maar is er een glansrol weggelegd voor Jet Scott Soto.

Het vervolg van het album is helaas net van een iets minder niveau. King Of Delusion brengt te weinig om negen minuten lang te boeien, al is de Hammond-solo van Derek Sherinian er eentje om van te smullen. Ook Fall To Ascend en Ressurection Day klinken alleraardigst, maar kunnen niet tippen aan het eerste deel van het album. Afgesloten wordt met het 16 minuten durende New World Today. Hier krijgen alle bandleden nog eens uitgebreid de ruimte om hun kunnen te etaleren. Het is weliswaar indrukwekkend om te horen, maar als compositie schiet het nummer te kort om 16 minuten te rechtvaardigen.

Waar Sons Of Apollo de eerste helft van MMXX als een sterk collectief een gewonnen wedstrijd spelen, richten de muzikanten zich op het tweede deel teveel op de individuele acties, wat ten koste gaat van het resultaat.

Score:

77/100

Label:

InsideOut, 2020

Tracklisting:

 1. Goodbye Divinity
 2. Wither to Black
 3. Asphyxiation
 4. Desolate July
 5. King of Delusion
 6. Fall to Ascend
 7. Resurrection Day
 8. New World Today

Line-up:

 • Mike Portnoy – Drums, zang
 • Derek Sherinian – Keyboards
 • Billy Sheehan – Bass
 • Ron “Bumblefoot” Thal – Gitaar, zang
 • Jeff Scott Soto – Zang

Links: