Somniate – The Meyrinkian Slumber

Dit eerste album van deze vijf Tsjechen, die als band door het leven gaan als Somniate, is gebaseerd op het wonderlijke leven van Gustav Meyrink. Deze man schreef ‘The Golem’ en hield zich in zijn getormenteerde leven bezig met onder andere mystiek, magie, alchemie en allerlei andere obscure zaken die je zou kunnen plaatsen onder ‘verloren kennis’. Blijkbaar is meneer Meyrink, die een inwoner was van Praag, maar eveneens bankier zou zijn geweest, ook de eerste man die met een auto door de hoofdstad van Tsjechië zou gereden zijn alvorens hij verbannen werd omwille van bovenstaande.

Somniate is een blackmetalband die zijn boreling liet mixen en masteren in de befaamde BST studio waar ook bands als Aosoth, The Order Of Apollyon en VI hun meesterwerkjes lieten passeren. Het moet dan ook niet vreemd in de oren klinken dat deze Tsjechen niet alleen geluidstechnisch, maar ook muzikaal technisch wel wat in hetzelfde vaarwater zitten.

Ondanks het feit dat de plaat maar vijf nummers telt en net over de dertig minuten geraakt, is dit toch een intrigerend werkje. The Sleepless Stone is de starter, die opent met een vertellende doch scherpe gitaarriff, na enkele maten ondersteund door een rollend drumtapijt en een brommend basverhaal. Gelukkig duurt het niet lang alvorens de snelheid erin komt. Wat direct opvalt is de vorm en kleur van de vocalen, die zo getormenteerd worden gebracht door de heer Klekler, dat je zijn pijn direct voelbaar en tastbaar hebt door je boxen. Het is van meet af duidelijk dat deze Tsjechen weten waar de spreekwoordelijke klepel van de blackmetalklok hangt. Erg sterk technisch spel, spannende ritmewisselingen, het verhaal is al verteld in het eerste nummer want op deze leest zal verder geschroeid worden doorheen het album. En inderdaad de link met eerder vermelde bands is duidelijk hoor- en voelbaar.

Wat opvalt in al de nummers op deze toch wel erg goede plaat, zijn naast die vocalen ook de innovatieve gitaarpartijen en de variërende drums. Luister maar eens naar één van de beste nummers op The Meyrinkian Slumber, Rephaim. Of naar het nog betere In Bone Incorruptible dat vooral gedragen wordt door een geweldige openings- en eindriff.

Meesterlijke plaat die vooral teert op innovatieve gitaarlijnen, magnifieke vocalen en messcherpe doch doordachte melodieën. Kopeeeuuuh!

Score:

90/100

Label:

Lavadome Productions, 2020

Tracklisting:

  1. The Sleepless Stone
  2. Rephaim
  3. In Bone Incorruptible
  4. A Penitentiary Triptych
  5. Of Fragrance And Light

Line-up:

  • Zdenek Klekler – Zang
  • Marek Stembera – Gitaar, zang
  • Aleš Vilingr – Gitaar
  • Adam Kulich – Bas
  • Tomáš Marík – Drum

Links: