Solus Grief/Altertum – I Skyggen Mellom Liv Og Død

Solus Grief is het geesteskind van de heer Peregrinus en Altertum dit van Lord Ggatzshriiegk. Beide bands en dus ook beide heren komen uit Noorwegen. Nu nog niet eens zo lang geleden maakten de heren ook een splitalbum met elkaar maar dan met hun andere éénmansbands of -projecten Unholy Craft en Vorgfang. In deze context vind ik het toch rare snuiters. Nochtans, de muziek van deze heren is black metal in zijn puurste vorm, iets wat de platenbaas van Purity Through Fire Records ook al lang doorheeft. Hij brengt immers bijna alles wat ontstaat uit de geesten van deze heren prompt op plaat uit. Maar is alles wat blinkt ook goud? Dat vraag ik me dan weer af.

In ieder geval is het zo dat I Skyggen Mellom Liv Og Død de titel is van de nieuwste samenwerking tussen deze twee bands. Drie nummers Solus Grief, Altertum neemt de rest voor zijn rekening. Ik blijf het toch een eigenaardigheid vinden dat je veel muzikale eieren wil leggen en dat dan maar doet door telkenmale maar een andere band of project op te richten. De heer Peregrinus speelt zo bijvoorbeeld niet alleen in dit Solus Grief maar ook in Praefuro, Hjemsøkt, Kvad, Heraldic Blaze, Unholy Craft en ga zo maar verder. Bijzonder langs de andere kant is dan weer dat de black metal altijd wel iets of wat verschilt.

Van al de bands waarin de heer Peregrinus zijn muzikale ei legt, ben ik tot op heden nog het meeste fan gebleken van dit Solus Grief. In deze band etaleert hij ruw, rauwe typische blackmetalfundamenten uit de mid-jaren ’90 en vermengt deze met post-black en blackgaze thema’s. Iets wat al meteen duidelijk wordt als je het eerste van drie nummers laat spelen, Mass Of Stolen Fires. Nexus is dan weer een voorzichtige brug naar het volgende tien minuten durende epos, In This Life. Een nummer dat bijzonder gezapig danst en uitdijt op schreeuwerige vocalen, een monotoon en eenvoudig gitaarthema en drumpartijen die simpel maar efficiënt te noemen zijn.

Altertum laat dan weer een andere kant van Lord Ggatzshriiegk zien. Een andere tronie dan het gezicht dat we kennen van Vorgfang. Alhoewel het blijft toch mestputblackmetal in zijn puurste vorm en dit met een meer dan typische rudimentaire productie. De zang domineert het geheel, de gitaren krassen en krabben de prut uit je gehoorgang, de drum en zeker het cymbalen werk komt veel te prominent naar voren, ergens daar tussen gorgelt er nog een bas en je mag niet vergeten dat er ook nog boosaardige keyboardklanken aan te pas komen. Heerlijk toch die stank van de oude dagen… Luister je doorheen heel de productionele janboel dan ontwaar je toch een aantal erg sterke momenten. Neem nu het afsluitende Crimson Twilight. De keyboardklanken in dit nummer lijken je wel mee te voeren naar andere dimensies.

Wat brengt deze split nu bij? Is het louter een vulling van de al uitpuilende platenkast? Of is er toch een meerwaarde die plakt aan dit I Skyggen Mellom Liv Og Død van de Noorse bandse Altertum en Solus Grief? Ik zou zeggen dat het een meerwaarde is in die optiek dat je de hersenspinselen van enkelingen kunt blijven volgen. Enkelingen die door middel van hun muziek lang vervlogen tijden laten terugkomen.

Score:

75/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2024

Tracklisting:

  1. Mass Of Stolen Fires (Solus Grief)
  2. Nexus (Solus Grief)
  3. In This Life (Solus Grief)
  4. Scorched By Heavenly Fire (Altertum)
  5. Fog And Darkness (Altertum)
  6. Glimmer Of Steel (Altertum)
  7. Crimson Twilight (Altertum)

Line-up:

  • Solus Grief: Peregrinus – Zang, alle instrumenten
  • Altertum: Lord Ggatzshriiegk – Zang, alle instrumenten

Links: