Vorgfang / Unholy Craft – Ulf’s Keptr

Ulf’s Keptr is een splitalbum van twee Noorse bands: Vorgfang en Unholy Craft. Deze laatste band blijkt gewoon weer een zoveelste band/project te zijn van de heer Peregrinus, ditmaal in samenwerking met Vorgfang en Askesirkel. In de Noorse ondergrond is Peregrinus of Praefuro goed gekend. Neem nu zijn bijdrage in bands als Kvad, Solus Grief of Darkest Bethlehem. Vorgfang is dan weer de éénmansband van de heer Ggatzshriiegk. Kan je nog volgen? Ik noem dit soort coöperaties vaak nog wel eens blackmetalinteelt. Welk label brengt dit alles uit hoor ik je vragen? Ja, juist het Duitse Purity Through Fire label. Waarom? Omdat de heer Peregrinus/Praefuro daar gewoon kind aan huis is.

Grrr… grauwe ruwe, rauwe black metal uit de mesthoop van de Noorse blackmetalondergrond. Zo zou ik de muziek van de heer Ggatzshriiegk omschrijven. Vorgfang is zo brutaal als je overjaarse buurman en zo vuil en smerig als de overgroeide oprit en voortuin van diezelfde buurman die de hele dag geen kloten uitvoert. De black metal van Vorgfang is rudimentair, basaal en erg abrasief. De productie is niet helemaal om over naar huis te schrijven maar daar hebben we natuurlijk zeven kleuren schijt aan. Heerlijk toch, die screams die worden overladen met al die effecten. Vier ruige blackmetalnummers presenteert Vorgfang zonder verpinken met een vette knipoog en een dik stel middelvingers naar al het christentuig op deze planeet of zo mag ik het toch allemaal geloven. De snelheid wordt vaak erg hoog dan weer erg zompig, stampend gehouden en tussen de basale gitaarmelodielijnen daar horen je een wat onbeschofte bas gewoon zijn ding doen. Luistertip: A Raven in the Night.

Even smerig, vadsig en vuil is de muziek en niet te vergeten de productie van Unholy Craft. Even smerig, vadsig en vuil als die erg brede, zweterige buurvrouw aan de overkant van de straat die met de sigaret in de mondhoek op Ma Flodder-wijze elke vrijdag de vuilbakken buiten stampt. De heer Peregrinus is een veelschrijver, dat wisten we al. Eerder gaf ik aan dat zijn bijdrage in Solus Grief me nog het meest smaakte. Dit Unholy Craft moet echter niet onderdoen voor ‘s mans andere smeerpijperijgedachten. Het lijkt wel of hij thuis in de achtertuin een rechtstreekse connectie heeft met de hel. Want ook op deze vier nummers worden we geconfronteerd met basale dikke-middelvinger black metal van de bovenste plank. Ook hier die vocalen voorzien van heel wat effecten, ook hier die gitaren, bas en drum voorzien van de nodige stof en roest. Op zich zit er als je goed luistert naar die stofzuiger drumpartijen toch behoorlijk wat finesse in het cymbalenspel. Luistertip: I Evighetens Skygge.

Grrr… wat een hondsbrutaal en dito agressief splitplaatje is me dit! Jongens toch! Ik voel de woede, de razernij die de bands openlijk prediken in hun muziek. Ik stel mezelf openlijk de vraag wat ik eens met die smerige, vortige oprit van die overjaarse buurman zou aanvangen of met de vuilbakken van die brede, zweterige overbuurvrouw. Of zou ik het gewoon durven vragen aan de heren in Vorgfang en Unholy Craft? Het zou zo maar even slecht kunnen aflopen met die brave medemensen die in eerste instantie natuurlijk niemand kwaad doen. Wat een ander doet, boeit me niet zolang je maar in je eigen pot kakt en de boel daarna netjes opruimt zodat niemand anders er last van heeft. Plots staat mijn 16 jarige dochter naast me en zegt: “Maar pa want een taalgebruik! Scheelt er iets?” “Nee meisje”, repliceer ik, “Ik ben gewoon muziek aan het beluisteren”.

Label:

Purity Through Fire Records, 2023

Tracklisting:

  1. A Raven in the Night (Vorgfang)
  2. Iron Winter (Vorgfang)
  3. Mjød og blod (Vorgfang)
  4. Rise of the Pagan Hordes (Vorgfang)
  5. Med Øks & Hammer (Unholy Craft)
  6. I Evighetens Skygge (Unholy Craft)
  7. Hans Rike, Til Flammene (Unholy Craft)
  8. Tyranny Of Winter Storms (Unholy Craft)

Line-up:

Vorgfang

  • Lord Ggatzshriiegk – Zang, alle instrumenten

Unholy Craft

  • Peregrinus – Zang, alle instrumenten

Links: