Solitary – The Truth Behind The Lies

Ah, thrash metal. Mijn oude jeugdliefde. Tussen al het zware geweld in mijn platenkast staan de klassiekers uit het genre en voor deze cd’s mag je me ‘s nachts bijna wakker maken. Bijna… want dat is een slecht idee. Maar we dwalen af: het genre is al voor de zevenendertigste keer toe aan de tweede golf. Laten we gewoon ophouden met tellen en genieten van deze springerige, galopperende en hup-van-de-hak-op-de-tak en krijg-de-typhus-met-je-soepele-overgangenmuziek.

Solitary, uit Engeland, kwam in 1995 met een eerste demo, een jaar of negen (but who’s counting) na de eerste golf van thrashmetalhoogtepunten. Als je niet weet om welke titels het gaat mag je nu stoppen met lezen. Om de twee of drie jaar werd er wel iets uitgebracht maar The Truth Behind The Lies is toch pas slechts het vierde volledige album. De vier heren muzikanten zijn, voor zover mij bekend, niet actief in andere bands en hebben in Solitary waarschijnlijk een leuke uitlaatklep gevonden om wekelijks te oefenen, de energie eruit te gooien en enkele keren per jaar live te spelen.

En daar is werkelijk helemaal niets mis mee want dit album ademt in elke noot en via ieder afzonderlijk instrument thrash metal. Alle kenmerkende ingrediënten zijn aanwezig. Ik ga ze niet opnoemen, u weet zo wel welke ik bedoel. En zo niet, u bent halverwege de tweede alinea toch al afgehaakt.

Moet ik overgaan tot aanschaf van dit album is wellicht de vraag die u puzzelt? Nou, als u de periode van Testament uit de jaren negentig van de vorige eeuw kunt waarderen is het antwoord daarop positief. Regelmatig klinkt Sherrington als Chuck Billy en refereert het gitaargeluid aan dat van Eric Peterson. En dat afsluiter Spawn Of Hate in alles klinkt als Over The Wall is de band best vergeven.

Score:

80/100

Label:

Metalville Records, 2020

Tracklisting:

 1. I Will Not Tolerate
 2. The Dark… The Resillient
 3. Abominate
 4. Homage To The Broken
 5. The Truth Behind The Lies
 6. Catharsis
 7. DTR (Dishonour True Reality)
 8. Spawn Of Hate

Line-up:

 • Richard Sherrington – Zang, Gitaar
 • Andy Mellor – Gitaar
 • Gaz Harrop – Basgitaar
 • Roy Miller – Drums

Links: