Solar Temple – The Great Star Above Provides

Een plaat schrijven is vaak een hele, helse klus. Nochtans vind je de juiste bandleden, de juiste gelijkgestemden dan kan dit na uren, dagen, maanden samenzitten, improviseren en creëeren tot erg mooie resultaten leiden. Neem nu het Nederlandse, Gelderlandse duo Solar Temple dat bestaat uit leden van Turia, Iskandr, Fluisteraars, Nusquama. Deze band volgde bovenstaand proces ergens tussen 2020 en 2021 en maakte alzo met The Great Star Above Provides het vervolg op Fertile Descent. Daarnaast besloten ze het geheel nog eens live op te nemen met zijn tweetjes op het Roadburn festival in de 013 te Tilburg en werd dit in volle pandemie op de REDUX editie uitgezonden. Alles werd natuurlijk piekfijn van licht, geluid en audio voorzien. De schijf die nu voor mij ligt of beter geschreven, de digitale versie voorzien door het label Eisenwald, is inderdaad de opname van dit misschien toch al memorabele optreden.

Vier nummers telt dit hebbeding, in aftellende volgorde op de plaat gezet maar in opklimmende volgorde van speelduur. Want I, het laatste nummer duurt maar liefst éénentwintig minuten. De in zijn fundamenten aanwezige black metal wordt bijna volledig onder een lappendeken van buitenaardse geluiden verstopt. Het duwt de band, zoals hij ook zelf schrijft, naar grenzen die hij nog niet al te vaak heeft bezocht noch heeft overgestoken. Naar horizonten die in eerste instantie dichtbij doch later veraf bleken.

IV Opent met tromgeroffel, heel wat percussie en deinende gitaarlijnen en laat zich vervolgens voorzichtig voortgeleiden op de cadans die in het begin werd ingezet. Tot het tempo gevoelig en vervaarlijk wordt opgedreven nog steeds gebruikmakende van dezelfde dynamieken. Bezwerend. III Glijdt je vervolgens tegemoet met een monotoon gitaar- en basgebeuren. Opnieuw geraak je verdwaald in het geluidslandschap dat dit Solar Temple voor je heeft weten ontwikkelen. Tot ergens in minuut drie een heldere gitaarpartij je plots weer bij de les brengt en je het gevoel krijgt dat wat meer klassieke elementen zouden kunnen geïmplementeerd worden in de creaties van dit duo. Het is hier dat er voorzichtig wat heldere zang wordt geïntroduceerd.

Een wat korzelig doch ook weer verhalende gitaarlead neemt II in de hand, door het solerende spel ontstaat er een soort van duet dat wordt opgepikt op drum en zo een countryachtig gevoel meekrijgt. Het zijn de heldere zanglijnen die het nummer meer opentrekken. Voorzichtig merk je de opkomende distortionpartijen. Het geheel krijgt een meer dreigend karakter en golft alzo wat verder op verschillende gevoelens. lijkt in alles wat op zijn voorgangers maar dan in een nog langer uitgerokken versie. De gitaren creëeren in eerste instantie een wirwar van geluiden alvorens het juiste thema lijkt gevonden te zijn. Vanaf minuut vierenhalf komt er meer verhaal en duwen ook de drum en de heldere zang het geheel opnieuw naar de grenzen waarvan eerder sprake. Ook hier neemt de spanning toe, krijg je het gevoel dat er nog iets staat te gebeuren. Het zijn echter de goed gekozen repetitieve thema’s die je telkenmale dat ongemakkelijk gevoel geven.

Je kan gemakkelijk concluderen, na het aanhoren van dit sonisch hoorspel, dat dit Solar Temple met The Great Star Above Provides en zeker de manier waarop deze plaat tot stand kwam, onmiddellijk een plek verdient op het voorfront van de Nederlandstalige experimentele muziek. Benieuwd of de heren in staat zijn dit kunststukje te overtreffen.

Label:

Eisenwald Records, 2023

Tracklisting:

  1. IV
  2. III
  3. II
  4. I

Line-up:

  • Mink Koops. – Drum, gitaar, elektronica
  • Omar Iskandr – Zang, gitaar, elektronica

Links: