Sledeon – Night Vision

Sledeon komt uit Nederland. Het is een beginnende band die metal maakt, met een dame die vooraan het geheel voorziet van vocalen. De promo ziet er ouderwets leuk uit, een (card) sleeve, met een schijfje in. Dat hebben we graag, ook in digitale tijden. Vier nummers staan er op. Smaak hebben de leden zeker, zo lees ik op hun Facebookpagina. Ze houden van (ik haal er even uit de bands uit die ik ook “dig”) Amorphis, Wintersun, Amaranthe, Tarot en nog wat bands die ik vaag van naam ken (Nightwish en Iron Maiden of zo). De band kwam samen op 6 november 2016 en heeft nu een eerste EP in elkaar gezet.

Moeilijk…., heel moeilijk. Ik heb op zich heel wat sympathie voor beginnende metalbands en wil zeker geen motivatie fnuiken, maar tegelijkertijd moet ik het publiek echt wel waarschuwen voor wat komen gaat. Night Vision is namelijk niet meteen je van het. Ik ben blij dat Sledeon een videoclip in elkaar heeft gezet, want die bevestigt mijn vermoedens. Een kapotte versterker wordt niet gezien als “kapot”. Integendeel, het wordt dé sound van deze band. De muziek klinkt alsof ze per ongeluk tot stand is gekomen, al zijn er waarschijnlijk mensen die het hier qua beschrijving houden op “poging tot muziek”. Gothic metal met wat power, die speciaal gemaakt lijkt voor de dag van deze review (21 maart), maar bij mij aankomt als bijzonder pijnlijk. Ik raad de mensen van Sledeon aan om ook na de Corona-crisis in hun garage te blijven en met beter werk naar buiten te komen. Ook al lukt het wellicht beter met de stroom die het bos levert (uit de videoclip), het is beter om de dieren niet in de war te brengen. Het aantal valse noten benadert dat van een dissonante Noorse blackmetalband met avant-garde neigingen. Het aantal ongewilde onderbrekingen in de timing van de speel- en zanglijnen is groter dan die bij NS en NMBS voor een heel jaar samen. Soms zijn er ook momenten van een tiental seconden waarin het allemaal gestroomlijnd klinkt trouwens. Meestal de laatste van het nummer. Het is een begin. Of een einde.

Ik vind het echt vreselijk om te zeggen, want deze mensen wonen niet zo heel erg ver van mij en ik ben bang dat hun ouders me komen zoeken, maar dit is echt abominabel. Vreselijk, met een grote V en een uitroepteken er achteraan. Hier en daar heb ik het gevoel dat er mits met veel oefening, nog meer oefening en ja, heel veel extra oefenen, plus een team producers wel iets van te maken valt. Oefenen, zowel de gitaristen individueel, de drummer (niet krabben hé), de zangeres als het samenspel. Ik hoop echt dat deze band evolueert … dit kan zo niet blijven. Wel, het kan wél zo blijven, maar dat zou tegen de regels van het fatsoen zijn. Komaan mensen, dit moet beter.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

1. Night Vision
2. The Suffering
3. Serenade of the Dead
4. Guide Me

Line-up:

  • Fabienne Hurkens – Keel
  • Sjors Bes – Bas
  • Mike van Keulen – Gitaar
  • Willem Peters – Drums
  • Stijn Welp – Keys, gitaar

Link: