Sins of Magnus – The Circus

Het leek me leuk om een album van Sins of Magnus te reviewen. Hammers of the Sky uit 2017 was een matig, maar ook onconventioneeel album vol heavy metal stoner. Het genre is volgens de band zelf ook een onbekende, dus ik heb dit er maar van gemaakt. Echt goed was het al niet, maar het deed ook niet gelijk pijn aan de oren destijds.

Dat was even een flinke deksel op de neus. Het vorige album was geen hoogvlieger, maar desondanks nog redelijk aangenaam. The Circus is daarentegen… onaangenaam. De mix is werkelijk tenenkrommend. Het drumstel klinkt als een kinderdrumkit en de vocalen lijken in een koelkast te zijn opgenomen. Dan valt vervolgens ook het riffwerk nog vies tegen. Vocalist Eric Early was nooit een geweldige zanger. De invloed van Ozzy was nooit ver weg, dus dat gaf wel een leuk sausje.

Op dit album is hij echter gewoonweg vals aan het zingen. Bijvoorbeeld op Carved in Stone waar de nekharen recht overeind staan door de buitengewoon rommelige vertoning. De zanglijnen zijn totaal van de pot gerukt. Niet dat de samenzang op Ymir een betere indruk achterlaat. Zelfs de flirt met Orange Goblin mislukt hier. Waarom zou je jezelf zo bezatten, voordat je een plaat op gaat nemen? Deze muziek moet je snappen. Denk aan plotselinge emo-screams op Flux Capacitor en een opvolgende aparte breakdown. De vocalen blijven verrassen, ook op N.F.C. En hoewel de riffs hier nog best aardig doorkomen blijft het op de lachspieren werken. Dat is het punt met deze band: ze maken wel eens een leuke riff, maar het komt er totaal niet uit door de productie en mix.

Sins of Magnus is een vage band, maar niet op een goede manier. Voor deze band is vast markt, maar je dient hiervoor wel open te staan voor zwaar excentrieke vage heavy slugde stoner. Dit is zwaar onconventioneel, maar dan wel op een nogal organische, zelfs amateuristische manier opgenomen. Die combinatie moet je net liggen. Zoals u uit onderstaande score begrijpt ligt het mij niet. Ik blijf het gevoel hebben dat ik iets mis, maar toch wil ik dat heel graag ook zo houden.

Score:

50/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. The Claw
 2. Unfettered Journey
 3. The Circus
 4. False Flag
 5. Carved In Stone
 6. Ymir
 7. We Gonna
 8. Flux Capacitor
 9. N.F.C.
 10. Clockpunchers
 11. Hammer

Line-up:

 • Sean Young – Drums
 • Rich Sutcliffe – Gitaar
 • Eric Early – Stem, Basgitaar

Link: