Singor – Travel Light

Singor is de vocalist/gitarist van de Nederlandse progressieve rockgoden van Kayak. Op zijn project Singor werkt hij samen met niemand minder dan Bas Bron aka De Neger Des Heils. In dit geval is het zijn alias Fatima Yamaha die aan het werk is. Singor is bekend van zijn rockende gitaren, en Bas Bron van zijn futuristische bliepjes en beats. Travel Light is het tweede album van de band en de opvolger van Futureproof uit 2015. Ik wist niet dat deze samenwerking bestond toen ik deze voor review aangeboden kreeg. Een gemiste kans, want het werk van beide artiesten ligt mij na aan het hart.

Met Unthink It Over starten we zeer bescheiden. De elastische loungebeat wordt voorzien van een zachte zanglijn. Het kabbelt voort tot Bas Bron zijn eclectische beats vooruit schuift. Het is zomers en de proggy gitaar pakt de groovy lijn prima op zodat een zonnig sfeertje ontstaat. Maar even serieus mensen, dit heeft natuurlijk geen reet met metal te maken. Het zweverige Just Go There, en het loungy Shapeshifter, het predikt de zomer. Of neem Travel Light dat start in een poppy jaren ’80 sfeer. Het enige dat nog ontbreekt is een zwoele mannenstem die op Falko-achtige wijze de luisteraar tot tranen dwingt. Die mannenstem komt niet, maar het blijft relaxed klinken. Het refrein doet dan weer aan Toto denken. Under Your Radar gaat verder op die poppy tour. De wat nasale vocalen zijn hier prominenter aanwezig. De gitaarbegeleiding is ondersteunend. Halverwege volgt een gitaaropleving, waaruit maar weer eens blijkt dat Singor zijn instrument werkelijk uitstekend beheerst, waarna de vocalen weer terugkeren. Qua songwriting kan ik er geen kwaad woord over stellen, het luistert allemaal lekker makkelijk weg.

Een geinig plaatje, maar of het helemaal aan gaat slaan in de metalensector is een tweede. Dit is eerder electropop/rock met wat technisch gitaarspel. Travel Light (leuke woordspeling overigens) biedt kwaliteit en een eclectisch zomers geluid. Dit is perfect voor de dromerige, vrolijke types onder ons. Scheer je weg van hier als je alleen van zwaar metaal houdt. Voor je eigen bestwil. Ik vind het in elk geval een relaxte plaat!

Score:

75/100

Label:

Magnetron Music, 2020

Tracklisting:

  1. Unthink It Over
  2. Just Go There
  3. Shapeshifter
  4. Flash Forward
  5. Travel Light
  6. Start
  7. Gamechanger
  8. Under Your Radar

Line-up:

  • Singor – Gitaar, zang
  • Fatima Yamaha – Beats

Links: