Sicut Glacies – Kalde Minner Fra Fortiden

Het Noorse Sicut Glaces presenteert met Kalde Minner Fra Fortiden (‘Koude Herinneringen Uit Het Verleden’) zijn nieuwe EP. Hiermee probeert het duo V. en S. een brug te slaan tussen neo folk en atmosferische dungeon synth. Qua stijl wordt er dus een andere muzikale koers bevaren dan het zwartmetaal uit eerdere releases. Kalde Minner Fra Fortiden is een sfeervolle plaat geworden die bij liefhebbers van zwaarmoedige synthesizers en soortgelijke ambientklanken goed in de smaak zal vallen.

De EP telt drie nummers, waarvan de eerste de titel Mighty Mountains – Witness of Time draagt. We horen zweverige gitaarpartijen die dankzij de echo recht uit een Noorse rotsspelonk zouden kunnen komen. Deze worden bijgestaan door zachte synthakkoorden en wat weemoedig ge-oreer door vocalist V. Hierna krijgen we het nummer Eremitt – Vokter av Tid (‘Kluizenaar – Bewaker van de tijd’). Te horen. Dit klinkt even dromerig en mysterieus als de titel. De hypnotiserende melodieën werpen de luisteraar bijna in een trance.

De synthesizer fonkelt als een ijzige sterrenhemel boven het ietwat droevige gitaarwerk en aan de bodem van de rotsformatie blijft V. sporadisch mystieke wijsheden prevelen. De stem van V. komt in Pesta Kom Til Gards (‘Pesta kwam naar Gards’) extra goed naar voren. Het nummer is een ambient/dungeon synth herinterpretatie van het gelijknamige nummer dat Sicut Glacies twee jaar geleden uitbracht. De toonzetting van dit slotstuk komt overeen met wat we in de eerste twee nummers te horen kregen: indringende gitaren en dromerige toetsaanslagen.

Sicut Glacies presenteert hier een sfeervolle EP dat bij liefhebbers zeker in de smaak zou kunnen vallen. Voor hen is het dus zeer zeker een aanrader!

Label:

ATMF, 2023

Tracklisting:

  1. Mighty Mountains – Witness Of Time
  2. Eremitt – Vokter Av Tid
  3. Pesta Kom Til Gards

Line-up:

  • Vocalen
  • Gitaar, Basgitaar, Synth, Programmering

Links: