Shuriken Cadavric Entwinement – Constructing The Cataclysm

Het Amerikaanse duoproject Shuriken Cadavric Entwinement doet het rustig aan. Constructing The Cataclysm verschijnt negen jaar na het tweede album van de kadaversplijtende ninjaster. Rustig aan is weliswaar de slechtst mogelijke omschrijving voor de death metal die beide heren met een omvangrijk doch weinig tot de verbeelding sprekend palmares achter de naam geconstrueerd hebben.

Zo hoort het toch, zou je zeggen. Maar in dit geval verstoort een onruststoker eigenlijk heel het album: de aanhoudende dubbele basdrumspurt. Letterlijk elke seconde van elke song staat de dubbele basdrummodus op volcontinu en doordat die zo egaal blijft door dokkeren, snijden de snaarkepingen en tremelomartelingen een pak minder diep dan het had gekund. Nergens trekt de bakkelijende basdrumpermanentie zich iets van aan, terwijl je toch mag aannemen dat ze bepaalde accenten of brute dynamiekschiftingen mee zouden verzwaren.

Dan ranselt en blast de snare een stuk dynamischer. Idem voor de fills die over de toms rollen en dan is het gewoon zonde dat die, net als het riffwerk, afbotten onder de basdrumdruk. Daarenboven zit er veel sleet op de krakkemikkige grunt. Een kelende schreeuwlaag als doublure dekt dat nauwelijks af. Zowel in duovorm als enkelvoudig krakeleren de vocalen ietwat mak mee op dezelfde ritmiek van de gitaren, waardoor een gebrek aan creativiteit en inspiratie een onderbouwd verwijt is.

Zodoende is het lang zoeken naar uitschieters, maar Fragmenting The Profane rijgt echt wel enkele zieke killerriffs aan het wurgsnoer. Ook daar weer met beide stoorzenders. Als het een cataclysme aan basdrums en erbarmelijke grunts is dat Shuriken Cadavric Entwinement wenst te construeren, dan mag je rustig aan stellen dat ze daarin geslaagd zijn. Met de opmerking of je daar dan wel een goede deathmetalplaat mee gemaakt hebt. 

Score:

62/100

Label:

Comatose Music, 2022

Tracklisting:

  1. Insurrection Of The Diabolical
  2. Breaching The Gates Of Tranquility
  3. Insidious Spiritual Incarceration
  4. Awaiting The Infinity Of Oblivion
  5. Irrevocable Siege Of Abominable
  6. Fragmenting The Profane
  7. Tribunal Of The Oni
  8. Constructing The Cataclysm

Line-up:

  • Jordan Varela – Drums, bas, gitaren
  • Jay Barnes – Vocalen

Links: