Shores Of Ladon – Witterung

Met Witterung is het Duitse Shores Of Ladon nog maar aan zijn tweede volwaardig album toe. De band bestaat nochtans al sinds 2009. Reeds eerder kregen we de EP, Heimkehr, te horen. Dit plaatje omvatte vooral verwijzingen naar de neofolkloristische achtergrond en interessevelden van de bandleden, ook staan er op deze EP wat oudere, herwerkte nummers. Witterung daarentegen bestaat volledig uit nieuw materiaal. En dit nieuwe materiaal is gewoon ruwe, korzelige black metal. De ondertoon, het gevoel dat je krijgt, is er één van een nauwe verbondenheid met de natuur. Zoek hiervoor maar eens de foto’s op van de desbetreffende bandleden. Ook het hoesontwerp gebaseerd op werk van Albert Rieger, een Oostenrijkse schilder die in 1905 het loodje legde, geeft erg goed weer in welke sfeer er gedacht moet worden. Ook de mastering van de Trollhorn studio (H. Sorvali) voegt wat extra toe aan het geluid. Het lijkt wel of de heer Sorvali een stevig samenwerkingsverband met Sol en Deviant Records gesloten heeft, want hij heeft toch bij heel wat plaatjes van deze twee labels aan de knoppen gezeten.

Zonder compromis wordt er stevig van start gegaan met Abgrund. En laat ik je al verklappen, voor we verder gaan, dat er op deze plaat geen intro, outro of intermezzo te bespeuren valt. Gewoon recht-toe-recht-aan black metal. Aan hoge snelheid en met priemende melodielijnen, nu en dan wel een voorzichtige cleane lijn, doch veelal nemen door merg en been snijdende screams de bovenhand. Zowel Fliegengott als Am Baume zijn erg sterke blackmetalnummers. Wat het zo lekker maakt? Die geile, vochtige melodieuze leadlijnen die telkenmale ondersteunt worden door een abrassief vocaal palet. Ik moet het de heren wel nageven, ze blijven me verbazen. De ene ijskoude melodielijn is nog niet gepasseerd of een nieuwe biedt zich alweer aan. Zo kan je in Der Flammentänzer ook zo een pakket aan riffs terugvinden en start Sirenen Gesang met een eerder mistroostige vioolpartij die erg goed het fundament legt voor de daaropvolgende gitaarthema’s.

Heerlijk pot compromisloze black metal! Typische Duitse degelijkheid, zo kan je het ook benoemen. Was ik nog niet helemaal overtuigd van het kunnen van Shores Of Ladon na het beluisteren van de Heimkehr-EP, dan kan ik nu wel stellen dat deze heren een behoorlijk onuitwisbare indruk hebben nagelaten.

Score:

85/100

Label:

Sol Records, 2021

Tracklisting:

 1. Abgrund
 2. Fliegengott
 3. Am Baume
 4. Der Flammentänzer
 5. Sirenen Sang
 6. Denkmal
 7. Witterung

Line-up:

 • Nosophoros – Gitaar
 • Bavragor – Drum, zang
 • St. – Zang, gitaar
 • Havoc – Bas
 • T.B. – Teksten, zang

Links: