Shores Of Ladon – Heimkehr

St. en Bavragor kennen we van Kôr, een andere Duitse blackmetalband die het graag roestig en rustiek houdt. De beide bandleden bevolken, met een drietal anderen, sinds 2009 ook de band, Shores Of Ladon. Dit Heimkehr is een EP geworden met vier eigen nummers en een cover van de eveneens Duitse neofolk-formatie Sonne Hagel. Het zijn productieve geesten, de heren van Shores Of Ladon. Want ongeveer tegelijk met deze EP brengen ze ook Witterung uit, hun tweede volledige langspeler. Hoe gek kan het allemaal lopen.

Waar Verlust nog een grauwe, groezelige maar vooral corrosieve opener is met een beperkt arsenaal aan rudimentaire blackmetalriffs, is Absteig dan weer in zijn eerste maten behoorlijk anders. Een wat robuuster akoestisch gitaartapijt wordt ondersteund door een voorzichtige keyboard-laag. Hier en daar nog wat discrete cymbalen en de sfeer is gezet. Een vertellende stem drukt op het einde zijn stempel. Terug naar de basis van black metal moeten de heren vervolgens gedacht hebben, want net als de opener, is Heimkehr een eerder abrassief blackmetalgebeuren waar maar weinig ruimte voor variatie is. Ook afsluiter, Jagdgrund, is in hetzelfde bedje ziek. Nochtans mag je dit gerust positief interpreteren. Het kenmerkt zich door eenvoud en wordt vooral op een mid-tempo wijze gebracht.

Uitgesproken agressief of erg brutaal komt dit Shores Of Ladon niet over, het eerder grauwe, ruwe karakter van hun black metal is het gene waaraan je je kan verwarmen tijdens deze koude laatste dagen van het jaar. Wat dan weer het nut is van én een EP én een volledig nieuw album uitbrengen in hetzelfde jaar, ontgaat me volledig maar kom dat oordeel moet ik niet vellen. Wel is het zo dat de reden, voor de band dan, vermoedelijk zit in het feit dat de heren oudere nummers hebben opgepoetst en hier en daar de teksten hebben aangepast. Het thema kan dan als je naar het hoesontwerp kijkt, al wel geraden worden. Orpheus die Eurydice wegkaapt uit de onderwereld. Wat wel is, de heren van Shores Of Ladon, brengen je terug naar de basis van black metal en verweven er wat neofolk elementen in en dat is op zich hartverwarmend.

Label:

Sol Records, 2021

Tracklisting:

  1. Verlust
  2. Abstieg
  3. Heimkehr
  4. Jagdgrund
  5. Weltenende (Sonne Hagal cover)

Line-up:

  • Nosophoros – Gitaar
  • Bavragor – Drum, zang
  • St. – Zang, gitaar
  • Havoc – Bas
  • T.B. – Teksten, zang

Links: