Shock After Collapse – Transcend

Voor het Spaanse industrial groovemetalcombo Shock After Collapse betekent Transcend dat ons bewustzijn loskomt van de vleselijke vorm, zodat we op een ander bestaansniveau geraken, dat wat dichter ligt bij datgene waar we thuishoren. Dat schijnt iets te zijn waar mensen in geloven. Voor de metalcommune is het gewoon een tweede album dat vijf jaar na het eerste komt. De zanger heeft een Violent Eve-verleden, een band die ik om één of andere reden ken.

Een furieuze openingstrack legt er in ieder geval meteen de pees op. Raggende en DevilgeDriverde grooveriffs, die scheuren als een hamstring op een Japanse atletiekpiste met daarop solide vocalen met Slipknot-heesheid. Zingen gebeurt zowel roepend als zelfzeker clean, al balanceert de ex-Violent Eve-persoon op het toonvaste. Gelukkig blijft hij er nipt op en pakt zelfs uit met een handvol knappe refreinen en krachtige strofes.

Epische keyboardopenbaringen en striemende mechanismes wikkelen er een dik elektrodennet omheen. Dat stelt zwaardere en meer basdrumgedrilde gitaarkasseien in staat om een paar Fear Factory-stroken aan te leggen.  Zo zou Burton apetrots zijn op My Faith. De deathmetalinvloeden waar Shock After Collapse zelf over spreekt blijven beperkt tot een enkele blastgranaat of een zeldzame riffslag waar iets meer gewelddadigheid van uitgaat. Dat is geenszins een gemis, er blijft ruim voldoende groove metalstoerheid over.

Dat is veel lof, maar daar moeten we toch een nuance bij aanbrengen. De industriële tandwielen draaien namelijk al eens in een niemandsland naast de – dikwijls toch wat té rudimentaire – riffmotoriek. Transcend is verder ernstig besmet met nu-metal. Met alle monotone snaarpercussie, rap en emovocals en vocodereffecten vandien. Dan zijn er met nummers als Burning Wisdom of King Of The Snakes van die typische vullers, waar op zich weinig mis mee is, maar waar je bewustzijn niet bepaald van uit je lijf stijgt.

Score:

73/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Facehugger
 2. ECM
 3. Burning Wisdom
 4. Turn It Louder
 5. Scarlet
 6. King Of The Snakes
 7. Business War
 8. New Truth
 9. Square One
 10. My Faith
 11. Loneliness

Line-up:

 • Jimmy Cuenca – Basgitaar
 • Blai Cloquell Zayas – Drums
 • Roberto Marco – Gitaar, keyboards, basgitaar, vocalen
 • Pedro Durán – Gitaar, vocalen
 • Ciro ‘Zyrus’ E. Sánchez – Vocalen

Links: