Shabti – Trembling And Shorn

En we gaan weer even terug naar mijn favoriete genre: death/black metal! Ditmaal mag ik mijn gehoor trakteren op de technische herrie van het Amerikaanse Shabti, dat op 22 maart met studioalbum nummer twee op de proppen komt. Het nieuwe album heet Trembling And Shorn.

De band ken ik niet, maar de naam trok mij enorm aan. Niet alleen omdat het grappig klonk, maar ook om de betekenis. Shabti (of ook wel ushabti of shawabti genoemd) zijn een soort begrafenisbeelden die in het eeuwenoude Egypte werden gebruikt. Deze vaak houten, stenen of faience beelden, in de vorm van mummies, werden in een tombe geplaatst om al het werk te doen waar een dode in het hiernamaals voor opgeroepen kon worden. Letterlijk vertaald betekend shabti ‘de antwoorder’.

Zo, nu doen we gauw de pet van geschiedenisleraar af en zetten we de beanie van metalhead weer op. De band draait alweer negen jaar mee en heeft naast twee demo’s (met deze release inbegrepen) nu twee studioalbums op zijn naam staan. Met leden als Rob Cook (Feral, ex-Noir), Brendan Hayter (Blood Of The Gods, Obsidian Tongue) en Ray Capizzo (Falls of Raros, Panopticon-live), verwacht ik een stevige pot oorkanaal-vernietigende herrie.

En yes! De heren stellen niet teleur! Al gelijk vanaf de eerste seconde in opener Shrouded and Veiled wordt er een allesvernietigend stukje black uitgespuugd en is de grimmige, duistere toon gezet. De uithaal en zang van Rob is bloedstollend, de drums van Ray gaan tekeer alsof er geen morgen is en de riffs op de gitaar en basgitaar doen eer aan de blackmetalscene van Scandinavië, alsook de meer technische metalscene. Los van het magistrale begin, kent het nummer ook een hele fijne afwisseling van death en black. Zo rond de drieënhalve minuut volgt een stukje wat mij aan de deathmetalgiganten van Death doet denken. Hierna gaan we nog even terug naar de beginriff en sluit het nummer af met pure, duistere black metal. De compositie van deze opener is zo machtig, dat ik gelijk een favoriet te pakken heb!

Wow, wat een binnenkomer! En dan hebben we nog vijf nummers te gaan. Wees gerust, de genialiteit zet zich voort en de muziek doet mijn verdorven metalhartje weer sneller kloppen. In track nummer twee zit een erg leuk loopje, waarvan ik haast jolig begin te worden. Maar voor ik daar in doorsla, verandert het nummer weer in technische death. Opnieuw is de blend van de twee genres erg fijn in elkaar verweven en luistert het lekker weg. Ook de volgende nummers houden deze afwisseling, dynamiek en genialiteit in stand.

Hoogtepuntjes op het album: ik kan niet kiezen! Er is zoveel goeds op te noemen, dat dit een haast onmogelijke taak lijkt. Zetten we een kritische blik op, dan is er soms een klein tikje teveel herhaling van een bepaalde riff en bereikt het bijna een kantelpunt tussen wel en niet oké. Daarnaast valt mij op dat het geluid van de kickdrum naar verhouding ietwat hard staat of gewoon heel erg veel ‘punch’ heeft. Het is niet allesoverheersend, maar wel prominent aanwezig. Los van deze mierenneukerij kan ik geen aanvullende kritiek bedenken.

De heren van Shabti hebben met Trembling And Shorn een allejezus machtige plaat neergezet. Grimmig, duister, technisch, speels en ronduit vermakelijk, is een prima samenvatting. Als u mij nu wilt excuseren, dan ga ik deze plaat nog even een paar uur op repeat draaien.

Score:

87/100

Label:

Last Mercy Emissions, 2019

Tracklisting:

  1. Shrouded and Veiled
  2. Seven Billion Souls
  3. Sanctify
  4. The Oracle and the Architect
  5. My Doppelganger
  6. Below Deck

Line-up:

  • Rob Cook – Gitaar, zang
  • Brendan Hayter – Basgitaar, zang
  • Ray Capizzo – Drums

Links: