Serpentshrine – Allegiance to the Myth

Serpentshrine heeft een tweede album uitgebracht dit jaar. Ik kende de band van ergens, blijkbaar speelt een bandlid ook in de matige band Eclipsus. Alleen ja, blackmetalbands met de woorden Serpent en Shrine: voor mij een trigger om mijn naam er naast te zetten, zonder eerst research te doen. Als ik Signal Rex zie staan dan bypass ik eveneens onbewust mijn kritisch vermogen in de meeste gevallen. Achteraf sta je daar dan met een promo in je handen. 

Allegiance to the Myth. Satan boven, Christus beneden. Oldschool tremolo blackmetal met blasts, het verhaal is snel geschreven. Sfeervol aangekleed met een paar synthstroken, maar voor de rest zo goed als geen extra additieven te vinden. Een groot deel van de nummers bestaat uit vrij episch aandoend midtempo materiaal, maar de drummer van dienst slaagt er alsnog in om met zijn snerpende hi hats en zijn intens blastwerk de overall feel agressief en relatief brutaal te houden. Het lofi tremolo gitaarwerk heeft voldoende body om niet in de stofzuigersectie terecht te komen en ook al ligt het niveau niet extreem hoog, toch weet het me te boeien. Mocht de band er nu nog in slagen om wat meer duidelijkheid en minder impulsiviteit in zijn nummeropbouw te brengen, dan zou ik pas echt enthousiast worden. De flow ontbreekt namelijk vaak, sommige trage passages lijken vanuit het niets op te duiken, de wijzigingen van vocalen en de input van zacht afgestelde koorzang zijn vaak abrupt… De bedoeling is soms onduidelijk. Luister maar eens naar het nummer Satanic Rituals of the Perverse en weet me dan te zeggen of ze nu voor chaos willen gaan, of voor sfeer. Ik weet het namelijk niet.

Serpentshrine heeft potentieel en karakter, daar ga ik het bij houden. Als ze hun missie, visie en strategie verfijnen en de oldschool vibes in een duidelijker kader weten te gieten dan komt het wel goed. Voorlopig is het wat te warrig.

Score:

73/100

Label:

Signal Rex, 2022

Tracklisting:

1. Ancient Ophidian Lords
2. Satanic Rituals of the Perverse
3. Blaze of the Narthex
4. Queen of the Crimson Moon
5. Fathomless Rapture
6. Witchduck
7. Desecrating the Crown
8. Impaling the Weathered Cross

Line-up:

  • Archmage Nekrokrux – Bas, keel
  • Conqueror CoughinWraught – Gitaar, keel
  • Emperor Trøllkömmåndër – Drums

Links: