Serpentia – Dark fields of pain

Serpentia – Dark fields of pain
(Metal Mind Productions, 2003)

“Dark fields of pain” is het 2e full-length album van het Poolse 4tal Serpentia en is de eerste plaat van de heren die door Metal Mind Productions is uitgebracht.

Het label komt superlatieven tekort om dit werkje aan te prijzen. Enkele quotes uit het bijgevoegde promomateriaal:

“Serpentia, one of the most promising acts on the Polish extreme scene!”

“Intriguing mix of death metal, atmosferic black metal, heavy 7-string guitars, agressive, brutal and precise rhythm section, supported by dialogues of two vocals, perfectely fitting the bands unique style.”

Hoogdravende taal schept verwachtingen.. In ruim 40 minuten probeert de band deze verwachtingen waar te maken.

De CD openent met een korte intro waarin meerdere screams door elkaar lopen. Dat heb ik nog niet eerder gehoord.. Gelukkig barst binnen 10 seconden het 1ste nummer los.

Serpentia speelt flink op de Zweedse school geïnspireerde melodic death, het niveau van de Zweedse meesters wordt echter bij lange na niet gehaald. Op Dark fields of pain storten ze een flinke bak middelmatigheid over de luisteraar uit.

Serpentia bandpic

Ik krijg de indruk dat 1 gitaarriff de basis heeft gevormd voor het materiaal op het album, zoveel lijken de nummers op elkaar. De gitaarsolo’s, drumroffels en breaks, de soundscapes die hier en daar in de nummers zitten zijn ronduit knullig. Er zit zo weinig “groove” in de drumpartijen dat het er zelfs op lijkt alsof er een drumcomputer aan het werk is.

De productie is niet fantastisch, zo klinken de ketels van de drummer als de bekende kartonnen dozen. De 2 instrumentale tracks (‘sfeerverhogende’ soundscapes met samples en synthpartijen) die op dit schijfje staan zijn volstrekt overbodig. Ik vind het materiaal op dit schijfje zo saai en langdradig dat het me moeite kost het album af te luisteren.

Kortom, met Dark fields of pain heeft Serpentia een matig schijfje afgeleverd. De superlatieven die het label gebruikt om dit werkje aan te prijzen vind ik dan ook volledig misplaatst. Alleen al in Warschau lopen 10 bands rond die deze band volledig zoekspelen.

Tracklist

 1. The Worst Enemy
 2. Consciousness of the Beyond [mp3]
 3. Waiting for Wings
 4. Hospice of Hope
 5. Charity of Death
 6. Extraterrestrial Mother
 7. Dark Fields of Pain [mp3]
 8. Neverending Questions
 9. Place Where the Souls Are Dying


Serpentia - Dark fields of pain CD cover

Line-up

 • Pauzerfaust – zang
 • Chriser – gitaar, zang
 • Ivy – bas
 • Phoenix – drums

Links