Serenity – The Last Knight

Serenity uit Oostenrijk, niet te verwarren met Sirenia maar eveneens een band van Napalm Records, bracht in januari de zevende langspeler uit. De band heeft alle releases ook al bij Napalm weten uit te brengen en als je de muziek van deze heren kent dan weet je meteen waarom: niet omdat het baanbrekend is, maar wel omdat je op safe speelt met deze band. Deze symfonische power metal is immers steeds erg verzorgd en zanger Georg heeft een erg aangename stem om naar te luisteren.

Bovendien gaat het bij Serenity ook telkens om een historisch thema dat naar eigen zeggen steeds heel wat elementen uit de werkelijkheid bezit. In een gesprek met Georg na een optreden met Warkings, gaf hij echter aan dat historische sensatie in Hollywood-vorm veel te snel werkt en een verwijzing naar ‘echte geschiedkundige gebeurtenissen’, zoals dit verhaal van Keizer Maximiliaan I, minder in de smaak valt. Het zou kunnen verklaren waarom Serenity minder hoge verkoopcijfers draait dan Warkings, maar anderzijds klinkt dit ook gewoon veel alledaagser, wat niet wegneemt dat het lekker wegluistert.

Uiteraard sluit deze plaat aan bij wat de band in het verleden bracht, maar toch hoor je ook dat er stappen zijn gezet. De nummers zijn weliswaar nog plakkeriger geworden bij momenten en de huppelende powermetalgrooves maken een fan van het genre ongetwijfeld blij. Neem je er bijvoorbeeld een van mijn favorieten, Queen of Avalon, bij, of Wings of Pride, dan krijg je eigenlijk een prima kwaliteit aan power metal voorgeschoteld die symfonisch erg mooi verfijnd en is en die je na enkele luisterbeurten al kan meeneuriën. Zonder dat het epische element belachelijk begint te klinken, dat blijft vandaag een ware kunst binnen het genre.

Bovengemiddeld dus, maar Serenity zal als je het mij vraagt nooit echt potten breken. Dat hoeft ook niet, ik geniet gerust van een plaat als deze die gewoon eens even episch en beheerst klinkt en gebracht door een goede zanger. Geef in dat licht zeker de akoestische versie van Souls and Sins eens een kans, je zal het je niet beklagen. Net als dat je je de aanschaf van deze cd niet zal beklagen.

Score:

72/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Last Knight
 2. Invictus
 3. Set The World on Fire
 4. Keeper of the Knights
 5. Souls and Sins
 6. My Kingdom Comes
 7. Queen of Avalon
 8. My Farewell
 9. Down To Hell
 10. Wings of Pride
 11. Call To Arms

Line-up:

 • Andreas Schipflinger – Drums, zang
 • Georg Neuhauser – Zang
 • Fabio D’Amore – Bas, zang
 • Chris Hermsdörfer – Gitaar

Links: