Selbst – Relatos De Angustia

Selbst, ook al klinkt het niet zo, komt uit Zuid-Amerika, om meer precies te zijn uit Chili, en eigenlijk, toen de band werd opgericht in 2010, was hij nog op Venezolaanse grond actief. Dit Relatos De Angustia is de tweede langspeler en komt uit via Debemur Morti Productions. Het gaat dus niet om Jan en klein Pierke. Selbst is eigenlijk een soloproject. N is de man achter dit alles, doch hij laat zich voor studio-werk en live-optredens bijstaan door een arsenaal aan luitenanten.

De black metal die de heer N uitschrijft is niet echt één die we gewoon zijn uit bovenvermeld deelcontinent. Het heeft een meer dan behoorlijke Europese invloed. Je hoort er de Franse en Poolse school in, afgekruid met wat experimentelere – en post-blackmetalelementen.

De black metal die de heer N op deze schitterende plaat bij elkaar brengt zit vol kruimelige melodieën, priemende solo’s, doortastende vocalen en een perfect uitgevoerde ritmesectie.


De kruimelige melodieën hoor je zowat in elk nummer. De beste zitten verstopt in Deafening Wailing Of The Desperate Ones, het bovenstaande The Depths Of Selfishness of Silent Soul Throes. Deze twee laatste nummer herbergen echter ook een fantastische solo in zich, wat ze tot mijn favoriete nummers maken op deze plaat. De doortastende vocalen vind je vooral terug in het nummer van de video-clip en zeker ook het afsluitende Let The Pain Run Through. Op de eerste maten van Sculpting The Dirtiness Of Its Existence laat de ritmesectie horen hoe vernuftig en viriel het drumspel soms is. Natuurlijk is er eveneens afdoende variatie doorheen de plaat en schuwt de sessiedrummer niets of niemand en blijft geen potje of ketel onaangeroerd.

Tja, meer valt er ook niet te schrijven, anders verklap ik te veel of wordt dit schrijven een niet-exhaustieve lijst aan superlatieven. Gewoon beluisteren deze plaat, petje af. De black metal die de heer N creëert is van een uitmuntend niveau. Het is dan ook meer dan duidelijk dat Selbst een eigen plek onder het gesternte der groten verdient.

Score:

90/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Praeludium
  2. Deafening Wailing Of The Desperate Ones
  3. The Depths Of Selfishness
  4. Silent Soul Throes
  5. The Weight Of Breathing
  6. Sculpting The Dirtiness Of Its Existence
  7. Let The Pain Run Through

Line-up:

  • N – gitaar, bas, zang
  • JPC – drums (sessie)

Links: