Selbst – Despondency Chord Progressions

Venezuela bleek het land te zijn van waaruit N vertrok. Hij settelde zich vervolgens in Chili. Van daaruit opereert hij nu en brengt met zijn band Selbst toch begenadigd werk uit. De vorige plaat Relatos De Angustia draait nog geregeld rondjes in één van mijn spelers en dat wil toch wat zeggen. Als je jezelf boven het maaiveld kan uitsteken, dan kan je je ook wat onderscheiden, niet? In het zuiden van Amerika, hoe mooi en zonnig ook, moet het toch ook daar niet gemakkelijk zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Als je kijkt naar de songtitels en de daaraan verbonden thema’s, is het ook vaak daar een vrolijke janboel.

Iets zegt me dat de heer N daar niet om maalt. Enige tristesse en/of mistroostigheid brengt hem vermoedelijk in een creatieve bui en alzo kwam dit derde album van het Latijns-Amerikaanse, eerder experimentele blackmetalcollectief Selbst tot stand en kreeg de voor mij bijna onuitspreekbare titel mee, Despondency Chord Progressions. Wat dat ook moge betekenen.

Meesterlijke klanken! Wat een magistrale partijen tovert N toch weer uit zijn instrumenten en het lijkt wel of de heer Heredia perfect aanvoelt hoe hij deze terdege ritmisch dient te ondersteunen. Er gebeurt zoveel in dit eerste nummer, La Encarnación De Todos Los Miedos. Het lijkt wel of het Poolse Mgła op geheel eigen wijze wordt gereïncarneerd in iets anders. Jazzy en avontuurlijke gitaarpartijen die je dan weer gewoon bent van een band als White Ward bijvoorbeeld laten je kennismaken met de andere kant van N in When True Loneliness Is Experienced. Het is de ideale soundtrack voor een avondje eenzaamheid. Een extra dekentje voor in de zetel zijn hier de indrukwekkende cleane thema’s en de meesterlijke solopartijen. In Third World Wretchedness lijkt de heer N vocaal en muzikaal met zijn eigen in dialoog te gaan. Dit resulteert in erg doorleefde gitaarpartijen die elkaar constant omarmen. De heer Heredia weet echter perfect wanneer een rollende basdrum van doen is. Rustig dansend tussen geslotenheid en obsessie zo brengt Selbst Between Seclusion And Obsession. Ruikt het vervolgens nog niet verrot genoeg, snuffel dan maar eens aan het laatste enigmatische nummer, The Stench Of A Dead Spirit.

Geheel op eigen wijze, geheel zelf of toch met beperkte hulp kwam N, bezieler van Selbst, met Despondency Chord Progressions. Het bleek voor hem een bijzonder beklijvende persoonlijke trip en dat kan je aan de muziek wel horen. Puik werk weer!

Score:

90/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2024

Tracklisting:

  1. La Encarnación De Todos Los Miedos
  2. When True Loneliness Is Experienced
  3. Third World Wretchedness
  4. Chant Of Self Confrontation
  5. The One Who Blackens Everything
  6. Between Seclusion And Obsession
  7. The Stench Of A Dead Spirit

Line-up:

  • N – Zang, alle instrumenten
  • Jonathan Heredia – Drums

Links: