Seer of the Void – Mantra Monolith

Seer of the Void is een Griekse riffmachine die zijn publiek sinds 2019 overdondert met smerige stoner-doom. Ook op hun tweede album Mantra Monolith zetten zij met succes deze zware koers voort.

Vanaf opener Astride horen we dat Seer of the Void in dezelfde vijver vist als Electric Wizard en Church of Misery. Gelukkig zwemmen daar voldoende vette karpers in rond om je buik aan vol te vreten. Deze vettigheid vinden we terug in de trage, op blues geïnspireerde repetitieve riffs. Dat de energierekening de laatste tijd de pan uit rijst, lijkt de heren van Seer of the Void niet te deren. Naast de reeds bestaande namen als Electric Messiah en Electric Citizen, voegen zij op dit album namelijk een nieuwe elektrische entiteit aan de lijst toe: Electric Father. Waar stoner-doom normaliter verzandt in wat uitgesponnen nummers, is Seer of the Void meer doelgericht. Geen van de nummers duurt langer dan zes minuten. Hierdoor worden er veel mogelijkheden gecreëerd om te experimenteren met verschillende riff- en nummerstructuren. Seventh Son is bijvoorbeeld een lekker uptempo nummer met een aangename woestijnsound en Death is My Name opent met een galopperende drumsolo. De misantropische vocalen zijn een mooie aanvulling op de snoeiende gitaren en stoffige drums. Als een riff goed uit de verf komt, ga je er automatisch een smerige smoel van trekken. Seer of the Void slaagt hier op Mantra Monolith meermaals in.

Zoals ieder mens, kijkt ook de ziener van de leegte wel eens in de spiegel. Seer of the Void heeft namelijk een nummer over zichzelf gemaakt. Dit nummer draagt de verrassende titel Seer of the Void. De riffs worden extra tergend aangezet en de echo op de vocalen geven de track een duivels karakter “Beware of the Seer” klinkt het. Erg veel tijd voor vrees is er niet, want voordat we het weten worden we meegesleurd in een vuige gitaarsolo die door merg en been gaat. Het hele album rolt lekker door. We krijgen niet veel verrassingen te horen, maar wát we te horen krijgen, is meer dan prima. Als het derde pilsje op vrijdagavond: je hebt al eerder geproefd, het smaakt prima en je weet dat er nog meer zullen volgen.

Van muzikale pilsjes als Seer of the Void lust ik er wel tien. Voor liefhebbers van stevige stonerdoom, is Mantra Monolith zeker een aanrader!

Score:

80/100

Label:

Venerate Industries, 2023

Tracklisting:

 1. Astride
 2. Electric Father
 3. Death Is My Name
 4. Seventh Son
 5. Seer Of The Void
 6. Demon’s Hand
 7. Hex
 8. Necromancer

Line-up:

 • Greg ”Maddog” Konstantaras – Vocalen, basgitaar
 • John Amariotakis – Gitaar
 • Ilias Samartzis – Drums

Links: