Scorcher – Systems of Time

Vanuit Griekenland komt onze kant op: ons geld met rente. Nee, helaas, maar we krijgen wel het derde album van Scorcher te verteren: Systems of Time. Dat is ook best leuk, toch? Sinds 2011 op aarde om de metalgemeenschap te bestoken met heavy/power metal. Als u bij power metal denkt aan sprookjes en mysterieuze keyboards, denk opnieuw. Systems of Time wordt aangeboden door gitaarvirtuoos en zanger Tex, en zijn broer bassist Chris Tekas.

Heavy metal/power metal van de oude school, zeg 1980, wordt er gebracht. De ‘mooie’ albumhoes gaf al een hint in die richting. Nevermore, Metal Church en vooral Jag Panzer zijn duidelijke invloeden en ook NWOBHM zoals Iron Maiden heeft Scorcher beïnvloed. Ronkende gitaren met de zoetgevooisde zang van Tex, die het geheel overtuigend zingt.

NightWatch opent met gitaargeweld en een redelijke hook. Van de vier minuten zijn zo’n drie minuten gitaarsolo’s. Tex shredt zijn gitaar aan stukjes tijdens War Terror. Wired Nature heeft een redelijk memorabel refrein in de aanbieding. De vocalen zijn doorgaans in het middenbereik, maar ook het hogere bereik komt voorbij. Het past meestal uitstekend bij wat er muzikaal voorbij komt. Words Like Fire, met vrolijke harmonieuze basloopjes, heeft een opvallend cheesy refrein. Doorgaans wordt er op topsnelheid gespeeld, met uitzondering van het titelnummer. Ook In The End doet het rustiger aan. Scorcher verrast daarmee met een nummer dat grotendeels een ballad genoemd mag worden. Remembrance geeft Manowar-vibes en powermetalgilletjes die we willen horen. De vuistjes gaan toch even de lucht in tijdens deze enthousiaste vertoning. Leuk hoor.

Daarmee is het geheel wel goed samengevat: leuk hoor. Gitaarporno op hoog tempo met een old school heavymetalproductie. Liefhebbers van voorgenoemde bands kunnen rustig eens een poging wagen. Aanraders: Remembrance, Wired Nature.

Score:

77/100

Label:

Steel Gallery Records, 2018

Tracklisting:

 1. NightWatch
 2. War Terror
 3. Shadowing
 4. Wired Nature
 5. Systems Of Time
 6. Words Like Fire (feat. Kosta Vreto (Wardrum) on Solo Guitar)
 7. Void
 8. In The End
 9. Remembrance (feat. Stergios Kourou (Wardrum) on Drums)

Line-up:

 • Tekas (Tex) Vangelis – Zang, Gitaar
 • Chris Tekas – Bas

Links: