Savage Messiah – Demons

Yes, we mogen weer terug naar het genre waar het voor mij allemaal mee begon: heavy f*cking metal! Ditmaal heb ik voor de nieuwe plaat gekozen van het Britse Savage Messiah: een heavy metalband met thrashinvloeden. Het nieuwe album, Demons, verschijnt deze maand in de schappen. Tijd om de battle jackets en de spijkerbroeken met gaten weer tevoorschijn te halen en een lekker potje te gaan headbangen!

Savage Messiah is zo’n tijdloze band in de huidige muziekwereld. Een band die old school heavy metal in een new school en modern jasje weet te stoppen. Best knap als je nagaat dat de band in 2007 is opgericht. Sinds het laatste album uit 2017 (Hands of Fate) heeft de band te kampen gehad met wat wisselingen in de line-up. Drummer Andrea Gorio heeft de band verlaten en om deze leegte te vullen zijn Ali Richardson (Bleed from Within) en Dan Wilding (Carcass) vorig jaar aangeschoven als sessie drummers, voor de concerten en de opname van het album Demons. Ook gitarist Sam S. Junior heeft begin dit jaar besloten de band te verlaten, maar heeft nog wel een bijdrage geleverd op het album. Inmiddels zijn de vrijgekomen posities opgevuld door David Hruska en Charly Carretón en is daarmee de line-up weer compleet.

Waar het vorige album wat meer straight forward metal was, zou Demons een worp terug doen naar de meer thrashy roots van de heren, zonder in te leveren op het melodische aspect. Ik kan met een gerust hart zeggen dat het verdraaid goed is gelukt! Met hardere nummers zoals de opener, Heretic in the Modern World, Under No Illusions, The Bitter Truth en Rise Then Fall is het ronduit genieten van de pakkende composities. Deze nummers lenen zich perfect voor een flinke moshpit en rondzwiepende haren. Om de dynamiek en balans te bewaren, wisselt de band het tempo af met wat kalmere, meer catchy nummers en de twee heavy metal ballads, The Lights Are Going Out en Until The Shadows Fall.

Eén van de grote verrassingen op dit album is de track Parachute. Oorspronkelijk is deze uitgebracht door de Grammy Award-winnende country/folkzanger Chris Stapleton, maar de cover van Savage Messiah is volledig naar het geluid van de band aangepast en omgezet in hardrock. In de biografie van dit album, legt David uit:

I noticed the arrangement almost felt like a heavy metal song, so wanted to see what we could do with it“.

De structuur van de nummers op dit album is een absolute overwinning. Het loopt, het klopt en zelfs het gecoverde nummer, dat al vroeg aan bod komt, vloeit mee in de dynamiek. De solo’s zijn opnieuw smaakvol neergezet en hebben een prachtige klank. Ook de teksten zijn sterk en lenen zich als prima meezingers voor de fans, iets waar de Britten erg goed in zijn.

De band zei al als herboren te zijn met Demons en daar lijkt geen woord van gelogen. Ze zijn er weer, vernieuwd en wel harder dan ooit! Savage Messiah, ik dank u voor deze prima heavy f*cking metalplaat!

Score:

81/100

Label:

Century Media Records, 2019

Tracklisting:

 1. Virtue Signal
 2. What Dreams May Come
 3. Heretic in the Modern World
 4. Parachute
 5. Under No Illusions
 6. Down and Out
 7. The Lights Are Going Out
 8. The Bitter Truth
 9. Until the Shadows Fall
 10. Rise then Fall
 11. Steal the Faith in Me

Line-up:

 • David Silver – zang, gitaar
 • David Hruska – gitaar
 • Mira Slama – basgitaar
 • Charly Carretón – drums

Links: