Satan – Cruel Magic

Toen Satan in 2013 terugkeerde met het album Life Sentence was ik verguld van geluk. In 1987 bracht de band zijn tweede album Suspended Sentence uit en in 1988 – nota bene mijn geboortejaar –  was het gedaan met één van mijn favoriete bands uit de hoogtijdagen van de NWOBHM. Ik leerde Satan kennen via het debuut Court In The Act en een gelimiteerde heruitgave van Metal Mind Productions belande al snel in mijn cd-speler, waarin nummers als Hunt You Down, The Ritual en Blades Of Steel dol werden gedraaid. In 2011 kwam de band in de vertrouwde bezetting weer bij elkaar en op het moment dat ik de eerste single van Life Sentence hoorde, het nummer Siege Mentality, was het duidelijk dat we hier dé terugkeer van Satan voorgeschoteld kregen.

Het nummer was zo onmiskenbaar voor de band. Het gitaarduo Tippins en Ramsey liet horen dat ze het niet afgeleerd waren om nog steeds heerlijke en haast bijna sexy gitaarpartijen uit de vingers te krijgen en de vocalen van Brian Ross (tevens Blitzkrieg) waren ook nog zo vertrouwd, dat je tevens in staat zou worden gebracht om te denken dat we overblijfsels uit de jaren tachtig aan het beluisteren waren. Daar kwam nog bij dat het artwork precies in de stijl van het debuut werd ontworpen en het plaatje was compleet. Een grafisch detail dat overigens ook op Atom By Atom uit 2015 en op deze nieuwe schijf, genaamd Cruel Magic, weer geïmplementeerd werd.

Betekent het dat Satan ook in 2018 weer vertrouwd klinkt met Cruel Magic? Ik zeg volmondig: Ja! Begin juli van dit jaar verscheen al de eerste single op een 7’’-vinyl, het heerlijke The Doomsday Clock met als exclusieve b-kant het nummer Catacombs. Het werd meteen duidelijk dat de band stug trouw blijft aan zijn roots. Ook wanneer Cruel Magic opent met het snelle gitaarwerk van Into The Mouth Of Eternity weet je al genoeg, deze band blijft je dat bieden wat je van ze verwacht. De fan van Satan weet waarom hij naar deze band luistert en daarin word je als luisteraar op je wenken bediend. Als liefhebber heb ik tijdens het beluisteren van dit album geen moment het gevoel gehad dat de band ook maar ergens tekort schiet. Het tiental nummers bevat simpelweg sterke rechttoe rechtaan traditionele metal en ik kan niets anders dan bewondering hebben van de toewijding die de heren sinds de reünie tonen. Of je nu luistert naar een van de eerder genoemde nummers of bijvoorbeeld het titelnummer of Who Among Us, het is dat waarvoor je naar deze band luistert. En voor dat sluit ik af met een heil Satan!

Score:

88/100

Label:

Metal Blade, 2018

Tracklisting:

 1. Into The Mouth Of Eternity
 2. Cruel Magic
 3. The Doomsday Clock
 4. Legions Hellbound
 5. Ophidian
 6. My Prophetic Soul
 7. Death Knell For A King
 8. Who Among Us
 9. Ghosts Of Monongah
 10. Mortality

Line-up:

 • Brian Ross – Vocalen
 • Steve Ramsey – Gitaar
 • Russ Tippins – Gitaar
 • Graeme English – Bas
 • Sean Taylor – Drums

Links: