Sarke – Gastwerso

Sarke, uit Noorwegen, is een verzameling kerels met heel wat achtergrond voornamelijk in de black metal. De aartsvader van deze band, Thomas Bergli, speelt als sinds 2008 samen met legende Nocturno Culto (Darkthrone). Sarke is niet zo maar, en misschien ook zelfs geen, blackmetalband. Sarke is niet zo maar een standaard band als je het mij vraagt. Niet alleen door de samenstelling maar ook door de muziek die ze brengen. Je leest wel eens dat ze een mix brengen van black metal en thrash. Misschien juist, doch dit alles wordt ook stevig overgoten met een rock-sausje, op zich boeiend allemaal. Toen ik ze echter zag op Graspop in 2015 kon dit alles me eerlijk gezegd niet zo beroeren, waarschijnlijk ook omdat Nocturno Culto er niet bij was. Vandaar dat ik ook niet ben gaan graven in de discografie van deze heren om ze wat beter te leren kennen. Waarom dan nu wel deze review maken? Tja, nieuwsgierigheid zeker.

Sarke is er in geslaagd om acht nummers bij elkaar te knutselen, allen hangen ze samen en toch heeft elk nummer ook weer iets aparts. Heel de plaat is eerder traag, melancholisch, grauw maar ook weer groovy en funky op bepaalde momenten. Het lijkt een eigenaardige beschrijving, helemaal anders kan ik het toch niet verzinnen. Je hoort trage vertellende geluidsescapades ondersteunt door akoestische gitaar, voorzichtig vuile gitaren en solo’s alsof ze uit de jaren ’70 zijn weggetrokken. De drumpartijen zijn niet al te ingewikkeld en vaak wordt de hi-hat dichtgezet, wat dan weer dat vervelende tikkende geluid geeft. De keyboards (check Mausoleum) zijn dan weer zonderling dan weer melodieus en eerder klassiek te noemen. En over de vocalen? Tja, smerig en vaak eerder vertellend in karakter. Er passeert zelfs een vrouwelijke zangvogel (luister naar The Endless Wait of Cribs Hands). Heb je maar tijd om één nummer te luisteren en wil je zo kennismaken met deze nieuwe plaat van Sarke, dan zou ik kiezen voor Echoes From The Ancient Crucifix, Mausoleum of Cribs Hands. Misschien is dit laatste nummer wel het nummer dat het album het beste typeert.

Mijn nieuwsgierigheid omtrent Sarke is weer gestild moet ik zeggen. Ik kan er weer een poosje tegen. Op zich een erg divers en sterk album, maar het is meer: je houdt ervan of je haat het. Ik ben er nog niet uit welke kant ik uit moet.

Score:

75/100

Label:

Indie Recordings, 2019

Tracklisting:

 1. Ghost War
 2. Echoes From The Ancient Crucifix
 3. Mausoleum
 4. The Endless Wait
 5. Ties Of Blood
 6. In The Flames
 7. Rebellious Bastard
 8. Cribs Hand

Line-up:

 • Thomas ‘Sarke’ Bergli – Drum
 • Nocturno Culto – Zang
 • Steinar Gunderssen – Gitaar, bas
 • Anders Hunsted – Keyboard

Links: