Sanguisugabogg – Homicidal Ecstasy

Daar zijn ze weer hoor, de vier boefjes van Sanguisugabogg! Alsof ik een oude bekende ontmoet waarbij de verschijning op zichzelf alweer stiekem een glimlach op mijn gelaat tovert. Niet dat ik nou zo enthousiast was over Tortured Whole, de eerste volledige plaat van de Amerikanen die in 2021 verscheen via Century Media Records, maar toch. Bij mijn bevindingen hebben de heren terecht een dikke stinkmiddelvinger opgestoken natuurlijk, want in eigen land blubberen ze lekker door met flink wat optredens die goed en enthousiast onthaald worden. Nooit teveel sleutelen aan een goed werkende formule natuurlijk, en zo zorgt Homicidal Ecstasy twee jaar later opnieuw voor een gemoedelijke, kleffe en zeiknatte handdruk.

Gelukkig (voor mij) is er toch wel degelijk wat gewijzigd aan het strijdplan. Nee: het is niet die inspiratieloze albumhoes die nu al met afstand de prijs van meest lelijke cover van dit jaar gaat winnen. Ik doel vooral op meer afwisseling en tempoverschillen in de muziek en nog veel belangrijker, een veel betere en passende geluidsproductie die Sanguisugabogg geen windeieren zal leggen. Met Black Market Vasectomy (hoe verzin je het) en Pissed schiet de band nog enigszins rechttoe-rechtaan uit de startblokken, maar tijdens de single Face Ripped Off (inclusief bijdrage van Jesus Piece‘s Aaron Heard), Testicular Rot en het Houwitser-achtige Skin Cushion is het weer ouderwets pompen geblazen met drassige gitaarriffs, rollende bulldozerdrums, brute breakdowns en lompe vocalen. Waar men tijdens de vorige plaat nog beweerde ‘caveman death metal’ te maken en deze ronde zijn upgrade heeft gemaakt richting ‘down tuned drug death’, doet de pot klereherrie mij vooral denken aan Guineapig, minus de gepitshifte vocalen weliswaar. Zelfs Gutalax komt mijn puddingbrein nog binnen dansen tijdens Mortal Admonishment en het dansbare groovefestijn genaamd Necrosexual Deviant. Wat een feest!

Toch zijn het vooral de moddervette, midtempo beukriffs die zorgen voor een perfect uithangbord en rode draad op Homicidal Ecstasy. Zoals eerder geschreven is het geheel nu een stuk beter en meer voorzien van afwisseling en ook de blastbeats tijdens Hungry For Your Insides, Narcissisitic Incisions en persoonlijke favoriet A Lesson In Savagery vallen in positieve zin op. Het knetterlompe begin, de alles omver ploegende dubbele basspartijen en gortdroge snaredrumgekletter onder aanvoering van de smerige zang van Devin Swank maken dat ik alleen maar zin krijg om mijn kop op een hete pit van mijn inductiekookplaat te headbangen: om maar aan te geven dat Sanguisugabogg zijn troeven een stuk effectiever en beter uitspeelt door uit meerdere troggen te eten en tegelijkertijd toch zijn belangrijkste peilers overeind houdt.

Homicidal Ecstasy is een fijne plaat geworden die liefhebbers van midtempo slamdeath zeker zal bekoren en tegelijkertijd fans van alle core-genres ook warm weet te maken. Het eindresultaat is nog steeds lekker over de top, maar met zo’n bandnaam verwacht je ook niet anders. Drie hoeraatjes en een natte scheet voor Sanguisugabogg. Bwiiieeeeeeeehhhhh!

Score:

79/100

Label:

Century Media Records, 2023

Tracklisting:

 1. Black Market Vasectomy
 2. Face Ripped Off
 3. Pissed
 4. Testicular Rot
 5. Hungry For Your Insides
 6. Skin Cushion
 7. A Lesson In Savagery
 8. Narcissisitic Incisions
 9. Mortal Admonishment
 10. Proclamation Of The Frail
 11. Necrosexual Deviant
 12. Feening For Bloodshed

Line-up:

 • Devin Swank – Vocalen
 • Cameron Boggs – Gitaar
 • Ced Davis – Basgitaar
 • Cody Davidson – Drums

Links: