Sam Astaroth – Demoncore

Geen volwaardig album dit, maar een single. Of eerder een teaser eigenlijk, dit Demoncore. Twee minuten en vier seconden aan muziek. Sam Astaroth, mastermind van het ter ziele gegane Astaroth Incarnate, kon zijn ei niet meer kwijt in het keurslijf van één genre, ook al was dat op zich al een avontuurlijke blackmetalband. Sam incarneerde dan maar tot zichzelf en gaat solo verder. En het ziet ernaar uit dat dit een interessant avontuur wordt!

Misschien stelt u zich nog de vraag: waarom aandacht besteden aan een single/teaser? Wel, met Astaroth Incarnate bracht hij verdomd goede black metal voort (lees er gerust de bespreking van de EP Ascendance op na). Symfonisch, zowel bombastisch als bij momenten hondsbrutaal en qua vocalen zeer sterk. Zelf noemden ze het passend apocalyptische metal.

Maar nu is er dus Demoncore, dat tot stand kwam met de hulp van Alexandru Oprea (At Dawn’s Edge). Een korte, maar intense duistere trip. Het hart van de melodie bestaat uit een aantal gevoelige pianotoetsen met een donkere, zware saus en vocaal experiment eroverheen. Het predikaat apocalyptisch blijft van toepassing op zijn muziek.

Ook al gaat het om een korte song, toch wordt er – volgens mijn oren toch – op een vernieuwende manier genres gecombineerd: Sams zwarte metalverleden is nog te horen, in het bijzonder qua stemgebruik tijdens sommige passages, maar muzikaal hoor ik vooral Trap Metal, Industrial, Gothic, en Scream Rap die me doet denken aan een extreme versie van bijvoorbeeld Linkin Park. Zelf benoemt hij invloeden van Mayhem, Slipknot, Ghostemane, Ic3peak, om er maar een paar te noemen.

Sam Astaroth’s kernboodschap met Demoncore is dat iedereen vooral zichzelf mag zijn, ongeacht kleur, gender, sociale afkomst of wat dan ook. Geloof in jezelf, en help zo ook anderen in zichzelf te geloven. En dat in de vorm van zware, donkere muziek. Het enige spijtige is de korte tijdsduur. Zeer benieuwd naar wat hier zal op volgen. Met twee minuten en vier seconden heb ik in elk geval niet genoeg, dus laat maar komen!

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Demoncore

Line-up:

  • Sam Astaroth – Zang
  • Alexandru Oprea – Muziek

Links: