Astaroth Incarnate – Ascendance

Zwart is mijn hart en verlangen naar metaal doet het zeker. Hoog tijd voor wat black metal, dus! Maar wat te kiezen? Gaan we voor ‘trve kvlt’ of voor een wat meer genrebuigende act? Het is het laatste geworden. De Canadese band, Astaroth Incarnate, doet de EP getiteld Ascendance rijzen uit de diepe krochten van Toronto. De muziek staat omschreven als apocalyptische metal. Is het zo heftig dan?

Dit wordt een korte recensie: de EP bestaat uit slechts twee nummers en een cover! Ik denk dat ik nog niet eerder zo’n korte plaat voor mijn kiezen heb gekregen. Maar goed, het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit. Wat interessant is, is de titel van de eerste twee tracks. Deze zijn nagenoeg gelijk, maar dan is er wel een alpha- en een omegaversie. Laten we beginnen met Alpha dan.

Alpha concentreert zich vooral op de symfonische aspecten in dit duistere genre en presenteert een compositie die niet zou misstaan in het rijtje van Dimmu Borgir of bij soortgelijke bands. Voldoende blastbeats, smerig hoge en rauwe blackmetalscreams, zeer lage deathgrowls en plectrumverslindende gitaarriffs razen door de speakers. De orkestratie, voorzien door Ashley, is van subliem niveau en voelt ontzettend professioneel aan. De atmosfeer is ontzettend catchy en het duurt dan ook niet lang voor dit als favoriet kan worden bestempeld!

Omega gaat een andere kant op: namelijk de kant waar de gitaristen meer mogen schijnen, de orkestratie en de zang een klein stapje terug doen en de algehele atmosfeer rondweg grimmig is. Technisch gezien uitdagender (en daarmee interessanter) om naar te luisteren dan zijn voorganger, al mist deze track wel de ‘catchy feeling’. Los van dat is het nummer absoluut een succes. Zeer bombastisch, onheilspellend en soms zelfs wat benauwend (op een positieve manier, dan).

De afsluiter is een cover van Cradle of Filth: het iconische nummer Her Ghost In The Fog. Hoe gaan zij dit klaarspelen? Het origineel kent natuurlijk een tweede zanglijn van Sarah Jezebel Deva. Nou, daar heeft Astaroth Incarnate een antwoord op in de vorm van Alina Gavrilenko. Net als Sarah, is Alina een klassiek geschoolde sopranozangeres. Tijdens het luisteren wordt al gauw duidelijk dat men instrumentaal gezien dicht bij het origineel blijft. Dat is een goede keuze en dit wordt ook kundig uitgevoerd. Zanger Astaroth houdt zich in grote lijnen aan de compositie van Dani Filth, maar gooit hier wel een eigen sausje overheen. Zodra Alina’s zang aan bod komt, verschijnt er toch wel een glimlach op mijn gezicht. Hier hebben zij een uitstekende zangeres voor gekozen! Wat een prachtige klank heeft deze jongedame.

Kort, maar krachtig: dat is wel de beste omschrijving van deze machtige EP. Beide nummers, zowel Alpha als Omega, zijn ijzersterk (elk op hun eigen manier) en de Cradle of Filth-cover is subliem uitgevoerd. Wil je als blackie met een voorkeur voor de wat meer melodische, symfonische kant wat uitstekend uitgevoerde herrie horen? Ga dan gauw Ascendance van Astaroth Incarnate opzoeken!

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. I Am Fire / I Am Death (Alpha)
  2. I Am Fire / I Am Death (Omega)
  3. Her Ghost In The Fog (Cradle of Filth-cover)

Line-up:

  • Astaroth – zang
  • Pablo Sagastume – gitaar
  • Sergio Moyano – basgitaar
  • Ashley Williams – Keyboards
  • Émile Giordan – drums

Links: