Sacrificia Mortuorum / Orthanc – Split

Sacrificia Mortuorum / Orthanc – Split
Hass Weg Productions, 2014

Het Franse Hass Weg Productions brengt ons een split van twee bands uit eigen land die al een hele tijd meedraaien. Blackmetal en Frankrijk, het is een combinatie die initieel niet helemaal goed van de grond kwam. Inmiddels hebben de Fransosen hun schade ruimschoots ingehaald, maar deze jongens draaien dus al respectievelijke vijftien en twintig jaar mee.

Beide bands dragen overduidelijk de erfenis van de jaren negentig met zich mee, zij het op een andere manier. Sacrificia Mortuorum zet vooral in op sfeer. Het gaspedaal wordt netjes gedoseerd en dat pakt prima uit. De extra lome passages hebben een ziekelijke teneur, maar men treed alsnog nergens buiten de geijkte paden. Bijzonder effectief, verpakt in een breed geluid en onderhoudend van begin tot eind. De Infernum cover Cathari Sects klinkt in mijn oren niet beter of slechter dan het origineel.

Orthanc is wat minder toegankelijk. Invloeden van thrashmetal zorgen er sowieso al voor dat deze jongens wat meer tanden laten zien, maar ook hier is de toonzetting donker van aard. De productie is wat dunner, maar dat past misschien wel beter bij de fellere uitvoering. De vreemde keuze voor Murders in the Rue Morgue (Iron Maiden) als cover zou ik niet meteen als geslaagd categoriseren.

Wat mij betreft wel een bijzonder geslaagde split die de luisteraar terugvoert naar de tweede helft van de jaren negentig. Toen alles beter was, weet je wel.

Tracklisting Disc 1 Sacrificia Mortuorum:Sacrificia Mortuorum / Orthanc - Split

 1. Germe d’un Vortex
 2. Désert d’Ebene
 3. Chaos d’Ecume
 4. Cathari Sects

Tracklisting Disc 2 Orthanc:

 1. Le Bal des Inutiles
 2. Prêtresses des Dieux Anciens
 3. Les Forges d’Angband – Uruloki
 4. Crimes
 5. Murders in the Rue Morgue

Line-up Sacrificia Mortuorum:

 • Gothmog – Gitaar, programmatie, toetsen
 • Lord Arawn – Zang, gitaar, programmatie, toetsen
 • Thorbès – Basgitaar
 • Vasariah – Drums

Line-up Orthanc:

 • EurynomE – Basgitaar, zang
 • Souffrance – Gitaar
 • Maréchal Glaurung – Drums, zang, toetsen

Links: