Sabotør – Skyggekæmper

Uit het niet-zo-verre Denemarken komt Sabotør. Een energieke stonerpunkband die op zijn debuutplaat Skyggekæmper laat zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. En dat is flink wat.

Waar de heren op Robot een ode lijken te brengen aan een band als Turbonegro, klinkt het daaropvolgende Ro, På Danmark als iets dat zo uit de koker van Primus afkomstig zou kunnen zijn. Desondanks krijgt Sabotør het voor elkaar om een geheel eigen, feestelijke stempel op de klank te plakken. Het derde nummer gaat over de landgenoten van King Diamond. Gelukkig laten ze het hoge gekrijs waar deze band om bekend staat achterwege. Wel horen we op het einde van het nummer nog een kleine knipoog naar Abigail.

Hoewel ik zelf enige tijd in Denemarken heb mogen wonen, is het mij helaas niet gelukt om de taal machtig te worden. Als uitwisselingsstudent heb je immers de heilige plicht om weinig te studeren en jezelf volledig onder te dompelen in de geneugten van het leven. Het nadeel hiervan is wel dat ik niet weet waar te teksten van Sabotør over gaan. Er hoeft echter geen Google Translate aan te pas te komen, om te weten dat Oprør! over oproer gaat. En met zijn hoekige stonerriff wordt er inderdaad enige oproer veroorzaakt. Het is een prima nummer dat bij mij zeker in de smaak valt. Sabbatår swingt er op los, maar geeft ook wat ruimte voor enigszins sinistere ondertonen. Het nummer blijft echter goed dansbaar dus ik kan me goed voorstellen dat dit nummer bij het festivalpubliek de sfeer in positieve zin zal beïnvloeden.

De langste nummers bewaren de heren tot het eind. Edderkoppemor en Skyggekæmper tikken namelijk af op de zeven en acht minuten, respectievely. Waar de eerste een prettige uptempo beat heeft, is de tweede flink wat lomer en duisterder. Op beide nummers wordt gekozen voor een ruizige stoner-invalshoek die goed aansluit bij de rest van het album.

Leuke plaat, dit Skyggekæmper! Het is divers, swingend en lichtelijk ongepolijst. Zelfs de albumhoes straalt plezier uit. Aanrader!

Score:

80/100

Label:

HQ Rec, 2022

Tracklisting:

 1. ROBOT
 2. RO PÅ, DANMARK!
 3. KING DIAMOND
 4. ARBEJDE GØR FRI
 5. OPRØR!
 6. 2040-PLANEN
 7. SABBATÅR
 8. EDDERKOPPEMOR
 9. SKYGGEKÆMPER

Line-up:

 • Jakob R. Kappel – Gitaar, Vocalen
 • Kári Birk Wellsandt – Vocalen, Bas
 • Mads Brander Fjeldvig – Drum

Links: