Sabaton – Primo Victoria

Sabaton – Primo Victoria

Black Lodge, 2005😮En voor mij kan 2005 wel weer eindigen; mijn cd van het jaar is binnen! Het moet namelijk heel erg vreemd gaan lopen als het machtige Primo Victoria niet met grote voorsprong bovenaan mijn jaarlijstje komt te prijken (en ja, ik heb de nieuwe Judas Priest al gehoord). Via Black Lodge records wordt dit meesterlijke schijfje op de nietsvermoedende mensheid losgelaten. Ik zal eens uit de doeken doen waarom precies dit Primo Victoria zo goed is.Vanaf de allereerste seconde, als zanger Joakim Brodén vervaarlijk Through the gates of hell… as we makes our way to heaven, through the Nazi lines… PRIMO VICTORIA!!! brult, waarna de rest van de band ook invalt en de spreekwoordelijke hel volledig losbarst.
Sabaton klinkt retestrak, verschrikkelijk bombastisch maar vooral METAL. Dit is echte heavy metal in de puurste vorm. Killer riffs, vette hooks en het gaspedaal vol in! In één woord fantastisch.


Maar de opener Primo Victoria is slechts het bovenste topje van die grote metalen ijsberg, want er volgt gelukkig nog veel meer. Het snelle Reign of Terror blaast de titeltrack volledig weg, terwijl navolger Panzer Batallion zich alvast een weg baant naar de hoogste stek in de top zoveel van beste metalsongs van 2005. Nu al klassiek is de intro van Wolfpack, met dreigende keyboards en de duikbooot geluiden. Het nummer ontpopt zich vervolgens als een heerlijke midtempo stamper die zijn weerga niet kent. Counterstrike bevat één van de vetste riffs van de plaat, en moet gehoord worden om geloofd te worden.Vooral tekstueel bijzonder sterk is het wrede Stalingrad, terwijl Into the Fire het opnieuw moet hebben van een geniale riff. Purple Heart is dan weer lekker log en bombastisch, terwijl het afsluitende Metal Machine doet denken aan de reeds lang vervlogen jaren tachtig. Vraag me niet waarom.Het Zweedse Sabaton heeft met Primo Victoria een waar meesterwerk afgeleverd. Alles klopt precies aan deze plaat. Het artwork is prachtig (Mattias Norén), de productie klinkt als een op de nanoseconde gelijk lopend Zwitsers uurwerk en het materiaal is om de vingers niet bij af te likken, maar volledig op te vreten. Er bevind zich geen zwakke song – nee, geen zwak moment zelfs – op Primo Victoria, en ik kan me geen power metalfan voorstellen die deze fantastische plaat niet kan waarderen.Dat gezegd te hebben vermaan ik je NU om te stoppen met lezen, de computer uit te schakelen en als de gesmeerde bliksem de auto/fiets/brommer/scooter/skeelers/skateboard of whatever te pakken en je te haasten naar de dichtstbijzijnde (gespecialiseerde) platenzaak!Tracklist:

  Sabaton - Primo Victoria
 1. Primo Victoria

 2. Reign Of Terror

 3. Panzer Battalion

 4. Wolfpack

 5. Counterstrike

 6. Stalingrad

 7. Into The Fire

 8. Purple Heart

 9. Metal Machine

Line-up:

 • Joakim Brodén – vocals / keyboards

 • Rikard Sundén – guitar

 • Oskar Montelius – guitar

 • Pär Sundström – bass

 • Daniel Mullback – drums

Link:Sabaton

Black Lodge records