Ruadh – Sovereign

Uit het ruige en natte Schotland komt Ruadh met zijn eerste langspeler. Het gaat hier om een eenmansproject. Tom Perrett, geboren en getogen in de regio rond Glasgow, heeft de verbondenheid met de natuur, omgeving en historiek van zijn geboortestreek, gegoten in een atmosferisch blackmetalwerk. Als grote voorbeeld worden Bathory en Windir aangehaald. Doch ook een band als Winterfylleth wordt naar voren geschoven. Aanleunen tegen, is wel de juiste uitdrukking, want helemaal hetzelfde klinkt hij toch niet.

Sovereign begint met een druilerige intro. Deze intro herhaalt zich trouwens altijd in een of andere vorm voor elk nummer. Dan weer is het een forse regenbui, dan weer is het een woeste waterstroom of krachtige windpartij. Zo krijg je al snel het gevoel dat alle nummers aan elkaar hangen en dat de plaat een geheel vormt. Wat op zich natuurlijk een krachtig signaal is. Je krijgt verder vijf lang, uitgesponnen nummers te horen. In het midden zit er vervolgens ook nog een instrumentaal nummer verwerkt.

Dramatisch, epische gitaarpartijen, mid-tempo drum en voor de verrassing geen scream maar eerder grunt, dat zijn de ingrediënten voor deze Schotse schotel. Hier en daar zijn er voorzichtige cleane zangpartijen te horen. Vaak valt een nummer ook gewoon stil en wordt er tijd gemaakt om sfeer te creeëren middels gebruik van regenbuien, kabbelende waterstromen (nogmaals) telkenmale ondersteund door dromerige synthpartijen.

Het klinkt allemaal monotoon, weinig innovatief, niet echt spannend maar misschien is dat ook gewoon de bedoeling. Je kan perfect onderuit zakken in je zetel, ogen sluiten en wegdromen van een wandeltocht doorheen de Schotse velden. Voor de fans van bovenstaande bands misschien wel een luisterbeurt waardig, maar mij kan het niet echt bekoren.

Score:

70/100

Label:

Northern Silence Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Where I Belong
  2. Sovereign
  3. Waiting
  4. A Quiet Place
  5. We Will Rise Again
  6. Under Its Branches

Line – up:

• Tom Perrett – alle instrumenten
• Philip Morisson – drum

Links:

Ruadh Facebook
Ruadh Bandcamp
Northern Silence Productions