Royal Republic – Club Majesty

De onweerstaanbaar aanstekelijke Zweden van Royal Republic zijn terug met de vierde langspeler Club Majesty. Wie de band kent weet dat de leden wel eens onder tafel naar het slipje van de secretaresse durven gluren of dat ze er prat op gaan dat de motor van hun ruimteschip spatloos blijft. De laatste wens op hun testament is tevens om beschoten te worden met een tommy gun. U merkt het al, de dansbare rock met een zwaar ‘Danko Jones-gehalte’ gaat er bij deze redacteur als zoete broodjes in. Vooral het debuut, We Are The Royal, heeft bij mij voor talloze dansende moshpits, gescandeerde oneliners en zomerse autowegmomentjes gezorgd. Maar hoe klinkt de band in 2019, na twee albums die toch een stuk minder memorabel waren dan het debuut?

Bij opener Fireman & Dancer waant u zich meteen in CSI:Miami met een heerlijke ‘Yeah’ alsof het 1971 is en You won’t get fooled again op de radio speelt, zonnebril inclusief. Overigens zijn de titels van de twee eerste nummers allesomvattend: Fireman & Dancer en Can’t Stop The Disco. Er zal stevig gedanst kunnen worden op elf vurige tracks. Can’t Fight The Disco is een complete oorwurm en ik kan er echt niet stil bij blijven zitten. Mijn excuses aan collega’s en buren. Dat blijft zo tot Like A Lover even het tempo terugtrekt om een ijzersterke blues neer te zetten, gedipt in een neofuturistisch sausje. Blunt Force Trauma en volgende, keren weer terug naar de gekende formule, maar dat is echt geen slechte zaak. Flower Power Madness kent nog een aardige minibassolo en is misschien het meest aanstekelijk van de hele plaat. Vooral wanneer ‘Flower Power Pizza, mmmmmhhhhm, gimme that slice of pie’ gezongen wordt, is het hek van de dam. Het betere lyrische werk, zoals u duidelijk kan lezen. Zelfs je vierjarige neefje zou de boodschap meekrijgen. Anna-Leigh zorgt op het laatst nog voor het hoogtepunt op de plaat. Als de vorige nummers nog geen 80s-feel op je nagelaten hebben, dan is het met deze zeker raak. Zonnebril op, walkman vastgeklikt aan je turkoois met violette trainingsbroek. Check. En dan met een zelfzeker loopje de wereld in. Ik kan me alleen niet inbeelden dat dit nummer in een stevige bruine kroeg goed zal gedijen. Of misschien net wel, maar na een rondje of tien bier. Gelukkig is afsluiter Bulldog een typsich oldschool Royal Republic-nummer, met een stevige punk- en rock ’n rollondertoon en een onweerstaanbare lyrische haak. Ba-ba-ba-bulldog! Wanneer de zang dan ook nog eens vertellend over de pompende muziek heen gaat, zijn de parallellen met Danko Jones onmiskenbaar. De band verdient ook nog een extra punt voor het abrupte einde.

De met disco geïnfuseerde rockradio-oorwurmen die Royal Republic presenteert op Club Majesty kruipen onder je vel en doen je bewegen. De band zet hier een ijzersterke prestatie neer, waarbij enkel de essentie overblijft: rocken. De thematiek en muzikale haken zijn niet zo memorabel als het bejubelde triumviraat van Full Steam Spacemachine, Underwear en Tommy Gun op debuut We Are The Royal. Desalniettemin is Club Majesty een heerlijke tweede keus. Can’t Fight The Disco.

Score:

82/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Fireman & Dancer
 2. Can’t Fight The Disco
 3. Boomerang
 4. Under Cover
 5. Like A Lover
 6. Blunt Force Trauma
 7. Fortune Favors
 8. Flower Power Madness
 9. Stop Movin’
 10. Anna-Leigh
 11. Bulldog

Line-up:

 • Adam Grahn – gitaar, zang
 • Hannes Irengård– gitaar
 • Per Andreasson – drums
 • Jonas Almén – basgitaar

Links: