Rote Mare – Serpents of the Church

Rote Mare – Serpents of the Church
Altsphere Productions, 2011

Dit viertal uit Australië brengt ons met Serpents of the Church zijn eerste langspeler. Dit overigens na meer dan een handvol demo’s en een EP, die in 2010 uitkwam. Volgens eigen zeggen is men hevig beïnvloed door onder andere bands als Saint Vitus, Black Sabbath en Reverend Bizarre, en dat is goed te horen ook.

Niet dat deze band een kloon is van de eerder genoemde bands, maar het is wel duidelijk waar Abraham de mosterd haalt. Er wordt de luisteraar hier een flinke pot traditionele doom metal voorgeschoteld. Dat begint al goed met het vijftien minuten durende titelnummer. Een heerlijke lome riff en cleane vocalen. Toch weet de zanger ook af en toe meer richting een grom te gaan die perfect werkt met de muziek. Het middenstuk van dit nummer kent de typische Black Sabbath versnelling met een geweldige groove. Crossroads begint ook weer met een slepende riff, waar na enkele minuten het moment komt om hier vrijelijk over heen te soleren. In dit nummer is een hoofdrol ingeruimd voor de zang, dit naast de solo elementen op gitaar. En hoewel het in de eerste helft weinig variatie kent in de hoofdriff of de snelheid werkt dit wonderwel.

De hoofdmoot van dit album blijft langzaam maar toch zijn er van tijd tot tijd spannende tempoversnellingen. Op het nummer Funeral Song wordt het tempo zelfs zodanig vertraagd dat het bijna funeral doom is, maar wat verwacht je ook met deze titel. Tergend langzaam sleept deze track zich voort om je mee te slepen in de emotie waarvan de zanger je deelgenoot maakt. Ikzelf zie dit als één van de hoogtepunten van dit album. Hierna volgen nog twee uitstekende nummers om af te sluiten met het nummer Children of the Sabbath wat niks minder lijkt te zijn dan een ode aan de helden van weleer.

Voor de eindconclusie kan ik dan ook niet anders dan dit album aanraden aan alle doom liefhebbers. Het is misschien allemaal niet origineel maar wat maakt dat uit in een uitvoering als deze. Tot nu toe het beste traditionele doom album van het jaar.

Rote Mare / Cover
Tracklisting:

 1. Serpents of the Church
 2. Crossroads
 3. Slow Decay
 4. Funeral Song
 5. The Martyr
 6. In Dooms Name
 7. Children of the Sabbath

Line-up:

 • Phil Howlett – Vocals, Guitar
 • Ben Dodunski – Drums
 • Sean Wiskin – Guitar
 • Jess Erceg – Bas

Links: