Ron Coolen – Rise

Wie Ron Coolen is? Geen idee! De Nederlander heeft weliswaar enkele bands achter zijn naam staan (o.a. Razor en AC/DShe), maar bekend zou ik de multi-instrumentalist niet willen noemen. Toch heeft deze (nog) onbekende Nederlander een soloalbum opgenomen waarbij hij de hulp van enkele bekendere namen uit de rock- en metalwereld heeft gekregen. De bekendste naam die Coolen heeft weten te strikken voor zijn project is ongetwijfeld George Lynch, bekend van Lynch Mob en natuurlijk Dokken.

De gastmuzikanten zorgen voornamelijk voor de zangpartijen en de gitaarsolo’s, al het overige is door Coolen zelf ingespeeld en het moet gezegd dat hij dat uitstekend gedaan heeft. Muzikaal gezien kan dit album zo mee met de betere albums in het melodieuze hardrocksegment. Het doet niks onder voor albums van bands als Whitesnake, Dokken of een willekeurige band van het Frontiers label. De composities zitten goed in elkaar en het vakmanschap klikt door in alle vezels van dit album. Dat er bijna elk nummer een andere gitarist staat te soleren merk je nagenoeg als luisteraar niet.

Mocht je besluiten om Rise aan te schaffen, dan steun je ook gelijk Jason Becker. Van elk verkochte album doneert Coolen namelijk 1 Dollar aan de aan ALS lijdende gitaarvirtuoos. Als dat al niet reden genoeg is om de digipack aan te schaffen, is het ook nog eens gewoon een prima album waar de term ‘on-Nederlands goed’ wel op losgelaten kan worden. Elke liefhebber van de in dit stuk genoemde artiesten moet dit album minimaal beluisteren en eigenlijk gewoon direct aanschaffen!

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Big Devil Data
 2. White Summer
 3. Too late to surrender
 4. Sin City
 5. Gotta shoot your Devils down
 6. Ashes to Ashes
 7. Paradise
 8. Kill Kill Kill
 9. Rise
 10. Stories
 11. From your Mouth
 12. Selfishness

Line-up:

 • Ron Coolen – Gitaar, bas, drums & keyboards

Links: