Roadsaw – Tinnitus the Night

Roadsaw brengt al sinds 1995 stoner die het best te omschrijven valt als heavy rock. Luie rock ‘n roll, maar dan lui in de vorm van de hangmat met een pilsje. Relaxed dus. Tinnitus the Night heet dit album. Tinnitus is je wellicht bekend als ‘oorsuizen’. Het komt allemaal uit de Verenigde Staten van Amerika.

Het achtste album alweer. Als je even niet hebt opgelet heb je het waarschijnlijk gemist. Beïnvloedende bands van dienst zijn: Valley of the Sun, Stoned Jesus, Kyuss, dat soort dingen. Geen zware lompheid hier, maar meer rock dan stoner. Een band die zelf nooit razend populair werd. Roadsaw toerde onder meer met Orange Goblin en Queens of the Stone Age. Dan doe je toch iets goed.

En dat doen de heren. Beginnend met Along for the Ride, zoomt een spacey keyboard ons richting planeet aarde, waarna een krakerige gitaar de sfeer neerzet. Rock ‘n roll stampt er uit de boxen. Een harmonieus refrein met een vrij hese zanger. De vocalen zijn eerder rock dan metal, en daardoor is het soms wat aan de zachte kant. Fat Rats gooit er een stonede doomy stonerriff in. Het is allemaal dermate relaxed ingespeeld dat het een instant high oplevert. Het zoeft voorbij zoals ook Peel dat doet. Muziek voor chille mensen die een chillheidsfactor van bovengemiddeld chill hebben. Traag en een lekker basloopje waarbij op spacerockwijze wordt gefluisterd tot de rock ‘n roll weer toeslaat.

Find What You Need is wat te voorspelbaar. Midazolam is wederom psychedelisch. Probeer je hoofd maar stil te houden bij deze trage melodieuze riffs, begeleid door knetterende cymbalen. Een goede dynamiek, zij het dat de vocalen wat soft aandoen hier. Silence sluit af met een soort slaapliedje. Nee, dit had niet gehoeven. We begonnen knallend, is dit dan waar het mee eindigt?

Tinnitus the Night is een plaat die toegankelijke, creatieve stoner rock ‘n roll biedt. Topklasse is het niet, maar het is goed uitgevoerd. Heerlijk nonchalant ingespeeld ook. Muziek waar je zeker naar zou gaan luisteren als je op straat liep, en dit geluid uit een kroeg kwam. Along for the Ride, Fat RatsPeel, dat zijn de aanraders.

Score:

75/100

Label:

Ripple Music, 2019

Tracklisting:

1. Along for the Ride
2. Shake
3. Fat Rats
4. Final Phase
5. Peel
6. Knock Em All Down
7. Find What You Need
8. Under the Devil’s Thumb
9. Midazolam
10. Silence

Line-up:

  • Ian Ross – Gitaar
  • Craig Riggs – Vocalen, Drums
  • Tim Catz – Basgitaar

Links: