River of Souls – Usurper

River of Souls zijn we wel genegen bij Zware Metalen, jullie favoriete e-zine, bron van metalen wijsheid, brenger van inzicht. Lees er voor het gemak The Nihilist even op na, de review bedoel ik dan. Een sympathieke band is het, die het ons bijzonder makkelijk maakt om ze sympathiek te vinden omwille van de oerdegelijke muziek. Niet voor iedereen weggelegd echter, dit Nederlandse gezelschap schraapt steevast de invloeden van de bandleden bij elkaar en die weten je als luisteraar net wel of net niet te bevallen. Ook nu weer.


U raadt het al, voor mij is het een fijn buffet geworden. Of Pit And Snare bijvoorbeeld, een verfijnde mengelmoes van gedateerde Gothenburg melodeath en Finse melodoom uit de laatste jaren van de vorige eeuw. Doorleefde cleane zang met een pak gelamenteer, verweven met overtuigende gruntzang op vocaal vlak, viriele solo’s en slepende gitaarlijnen voor het snaarverhaal, authentiek klinkende doomdrums en dubbele bassen achteraan in de line-up. Persoonlijk hou ik vooral van de snellere nummers, zoals Of Pit And Snare, maar ook het titelnummer, het instrumentale Fateweaver en The Tightening (inclusief de uitgestrekte intro). Dit vooral omwille van het interessante verloop van de nummers, de tempowissels en de variatie tout court. Hier en daar komt er ook een lekkere dosis oude Paradise Lost om de hoek meekijken, maar ook andere Britse gothic doombands schieten in gedachten, net als traditionele Britse doombands (ik denk even aan Cathedral) in de eerder heavy gerichte stukken en tevens lichte paganvibes die latent de sfeer mee bepalen. Heel erg allround zoals je merkt, maar met een constante rode rivier aan herkenbare vocale frequenties en verfijnd gitaarwerk dat moeiteloos overschakelt van melodisch naar duister doomende grimmigheid en bewogen heaviness. Zonder overproductie, zonder haken en ogen, ook al is dit album allesbehalve vanzelf tot stand gekomen.

Als dit je bevalt, haast je dan en haal de digi in huis, want daar staat ook de vernieuwde versie van de single Prometheus Unbound op, zeker de moeite waard, demoversies van enkele nummers en de My Dying Bride-cover God Is Alone. Support your local underground (in het Nederlands klinkt dat niet zo opwindend).

Score:

79/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Harbinger
 2. Of Pit And Snare
 3. At Rope’s End
 4. Usurper
 5. A Spirit’s Weight
 6. Fateweaver
 7. The Tightening
 8. Aftermath

Line-up:

 • Bart de Greef – Keel
 • Paul Beltman – Gitaar
 • Mathijs van de Sande – Gitaar
 • Benjamin Hoogers – Basgitaar
 • Koen Spierings – Drums

Links: