Rifforia – Axeorcism

Het verhaal achter Rifforia is niet bepaald alledaags, voert terug tot een dikke twaalf jaar geleden en begint bij de band Tuck From Hell. Drijvende krachten achter laatstgenoemde band waren Fredrik Johansson en Petrus Granar. Toen Granar gitaar ging spelen in Civil War werd Tuck From Hell in de ijskast gestopt. Er waren destijds weliswaar een aantal nummers geschreven maar daar werd niets mee gedaan. Tot de vader van Johansson (Nils Patrik Johansson) zich aanbod als zanger en besloten werd tot een doorstart onder de naam Rifforia. Begin 2024 ligt er dan een debuutalbum van Rifforia.

Ik noem in de eerste alinea bewust het woord debuut en spreek niet van een nieuw album, juist omdat de muziek twaalf jaar geleden al werd opgenomen. Rifforia claimt een thrashy album te hebben opgenomen met heavymetalvocalen. Dat laatste is niet heel gek voor wie bekend is met Johansson senior. Zijn stem is zuiver, krachtig en hoog maar kent ook weinig variatie. Karakteristiek is hij wel en door deze pluspunten weet hij het album naar hogere sferen te brengen.

Bij thrash denkt menigeen aan de Bay Area-thrashers van Exodus, Testament danwel Death Angel of het Teutoonse geweld van (oude) Kreator, Sodom en Destruction. Diegenen zullen er enigszins bedrogen uitkomen. Hoewel de meeste riffs wel dat typisch galopperende ritme kennen, klinkt het op Axeorcism een stuk braver en cleaner. Wie zich daar overheen kan zetten, hoort fijne riffs en meer dan goede gitaarsolo’s die meer op heavy metal dan thrash leunen.

De eerste helft van Axeorcism is kwalitatief best goed maar het gaat ook een beetje het-ene-oor-in-het-andere-weer-uit. Zeker, de nummers klinken lekker, zitten goed in elkaar en er wordt goed gemusiceerd maar het kabbelt net wat teveel voort. Vanaf CC Cowboys verandert dit, want daar zit een lekkere zanglijn in, die direct goed in het gehoor ligt en herkenbaar is. In Welcome To Hell zit een lekker fel tempo. Deze song ontpopt zich tot een van de betere en zal live zeker de koppen op en neer doen schudden. Gelukkig geldt hetzelfde voor het laatste nummer Death Row Child waardoor Axeorcism met een goed gevoel afgesloten kan worden. Lekker plaatje!

Score:

80/100

Label:

Metalville Records, 2024

Tracklisting:

 1. A Game That You Don’t Understand
 2. Sea Of Pain
 3. Well Of Life
 4. Built To Destroy
 5. The Devil’s Sperm
 6. CC Cowboys
 7. Evilized
 8. Rifforia
 9. Welcome To Hell
 10. Death Row Child

Line-up:

 • Nils Patrik Johansson- Zang
 • Magnus Frederiksson – Gitaar
 • Marcus Bengtse – Basgitaar
 • Fredrik Johansson – Drums

Links: