Rictus Grin – Living the Dream

Rictus Grin – Living the Dream
Eigen beheer, 2004

De meeste cd’s die ons vanuit Amerika bereiken zijn van bands die het al gemaakt hebben of net doorbreken. Rictus Grin is hier een uitzondering op. Een eigen beheer cd die zijn weg vanuit de staat Wisconsin naar Nederland heeft gemaakt. Waarschijnlijk zal deze wel wat hulp hebben gekregen daarvoor.

Waar ik dan weer zo’n typisch Amerikaans death metalbandje verwachtte weten de heren mij te verbazen. Het klinkt log, maar niet een Six Feet Under achtige logheid, maar meer zoals in de rauwe thrash van Dark Angel/Sepultura. De band speelt thrash met veel death invloeden (ik kan het nog begrijpen als iemand dit als death metal zien). Er zitten veel Slayer achtige tempowisselingen in, aan de andere kant wordt er ook gegrunt. De gitaarloopjes hebben de boventoon maar toch is de basgitaar ook erg goed te horen. Het valt wel op dat er vaak voor gewone loopjes gekozen zonder een begeleidende gitaarpartij met akkoorden. Dat geeft de band wel karakter, en een origineel geluid. Bovendien zorgt het ervoor dat de cd niet eentonig wordt, het klinkt juist ook origineel daardoor. De basgitaar grooved continu en doet meer dan de gitaar volgen, dit maakt het pakkend en headbengbaar.

Dit werk klinkt veelbelovend, maar het klinkt allemaal nog steeds ietwat amateuristisch. Dat geeft helemaal niks, immers bestaat het grootste deel van het band zijn uit vooruitgang boeken. De band moet haar eigen stijl nog net iets meer ontwikkelen zodat het allemaal wat vloeiender gaat klinken, en de zang moet krachtiger worden. Wat de mix betreft staat alles er goed op, maar het knalt ook weer niet uit je speakers. Ik denk dat als de band iets meer vooruitgang boekt ze over een paar jaar succes kunnen hebben met hun werk. Hoe dan ook, zeker even op de website de mp3’s downloaden want dit klinkt veelbelovend.

Tracklist:Rictus Grin - Living the Dream

  1. Lifeless
  2. Stalker
  3. Death Dance
  4. The Dark Hereafter
  5. Keystone Buick
  6. Rictus
  7. Morque
  8. Poe
  9. Alucard

Website: