Rhapsody of Fire – I’ll Be Your Hero

I’ll Be Your Hero is de nieuwe EP van Rhapsody of Fire. Het werktempo is nog niet echt terug op niveau aangezien dit het eerste teken van leven is sinds The Eight Mountain uit 2019. Dat album werd destijds vrij positief ontvangen na een aantal jaren van chaos. Als je dan na twee jaar één nieuw liedje op een EP hebt staan ben ik niet echt onder de indruk.

De titelsong is een gestripte powermetalsong die dynamische Rhapsody of Fire-zanglijnen bezigt. Een dikke solo erbij, en je zou bijna denken dat het moderne Dragonforce is. Voorspelbaar, met een prima hook, veel meer valt er niet van te maken. Rhapsody of Fire lijkt daarmee een ontwikkeling van meer toegankelijkheid in het vooruitzicht te stellen. Zou het volgende album dan ook een dergelijk poppy uitstraling hebben? Ik hoop het persoonlijk niet. Dan volgt een terugblik op de Emerald Sword-EP uit 1998 met een ballad genaamd Where Dragons Fly. Het is een mooi contrast wat de muzikale reikwijdte van deze band goed laat zien. Enerzijds de moderne cheesy power metal en anderzijds de klassiek geïnspireerde ballads.

Na deze twee uitersten volgen twee live gespeelde tracks van de laatste tour. De hele opzet van dit album klinkt toch een beetje alsof Giacomo Volo in de spotlight moet staan. Dat is op zich geen probleem, want ook live staat hij zijn mannetje. Ik ben in elk geval overtuigd dat hij een talentvolle vocalist is met een uitstekende beheersing en stembereik. Dat is alleen niets nieuws onder de zon, dat was al bekend. De productie van dit concert is trouwens wel opvallend goed. De toegevoegde waarde van deze live productie blijft wel onduidelijk. We hebben deze tracks al op het laatste album kunnen horen. Live vindt er geen bijzondere adaptatie plaats, en het verschil met het studioalbum is zeer klein. Dat is knap hoor ik u denken, en dat klopt. Maar wat hebben we eraan? Geen idee. Daarna volgt nog een aantal vertaalde adaptaties van songs van het vorige album. Nogmaals: wat moet ik hiermee?

I’ll Be Your Hero is alleen leuk voor die-hard fans, maar waar ik niemand naar zal verwijzen. Een cheesy nummertje en een paar karige bewerkingen zijn niet genoeg voor een band van dit kaliber om indruk te maken. En gezien de muzikale richting die deze EP mogelijk verklapt, ga ik het volgende volledige album ook maar aan een van mijn collega’s overlaten.

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1.  I’ll Be Your Hero (single versie)
 2. Where Dragons Fly (heropname)
 3. Rain of Fury (live)
 4. The Courage to Forgive (live)
 5. The Wind, the Rain and the Moon
 6. Sin un adiós
 7. Senza un addio
 8. La force de me battre

Line-up:

 • Alex Staropoli – Keyboards, piano, klavecimbel, orkestratie, vocalen (koor)
 • Roberto De Micheli – Gitaar
 • Alessandro Sala – Basgitaar
 • Giacomo Voli – Vocalen
 • Paolo Marchesich – Drums

Links: