Reverorum ib Malacht – Svag i döden

Het Zweedse übermysterieuze Reverorum ib Malacht bracht het er vorig jaar erg goed vanaf met een topplaats in mijn Jaarlijst. Vad är inte sju huvud?, opnieuw volgestuwd met wazige Roman Catholic Black Metal, deed de oren wapperen. Geen Im Ra Distare Summum Soveris Seris Vas innoble, wel een album dat de luisteraar in hogere sferen brengt, hemels en experimenteel, vol hallucinaties. Dit jaar kwamen er alweer twee albums uit. Not Here – enkel via de Bandcamp te bestellen – en Svag i döden – via The Ajna Offensive op vinyl verkrijgbaar. Die laatste hebben we te pakken gekregen.

Het vraagt behoorlijk wat tijd om de nieuwste te doorgronden, voor zover zoiets al mogelijk is. Een misviering die bijna vijftig minuten duurt, een eucharistieviering waarbij een gedeeltelijke terugkeer naar oermateriaal van de band te horen is. De nummers op Svag i döden zijn niet allen even recent en dat hoor je duidelijk. Het blijft weliswaar experimenteel en gevoed door Bijbelse miszang en geprevelde passages, maar ook “conventionelere” gitaarlijnen en composities worden genoteerd, die doen denken aan Thorns vs. Emperor, Abigor en Deathspell Omega. Elektronische effecten en ronduit verontrustende – onbestemde – (rand)geluiden zorgen voor een onhebbelijk gevoel dat zowel horror als esoterie combineert. Ik ken eerlijk gezegd geen enkele andere band die klinkt als dit Reverorum ib Malacht, ook niet anno 2021. Met een vermaledijde versie van Mozart‘s Requiem op de achtergrond en Limbonic Art die uit diens meest duistere dimensie ambient spuit, kom ik menig maal mentaal klaar op het gedateerd triple bass aangedreven De Christo, Servo Dei, waar de engeltjes zingen en de oude geestelijke lamenteert.

Ik kan me erg goed voorstellen dat het voor dragers van ongetrainde oorschelpen makkelijk is om dit geheel af te doen als kitscherige kutmuziek, waar geen touw aan vast te knopen valt. Dat is jammer. Jammer omwille van het feit dat er echt wel een wereld van verschil is tussen dit geniale schepsel en de vele kitscherige kutmuziek die er in de experimentele black metal scene vegeteert. Als je verveelt zit te kijken naar je stereo tijdens het kwartier Canticum Sanctus, Sanctus, Sanctus, dan ben je gewoon niet in staat om top notch experimentele black te bevatten, als je het mij vraagt, of het moet zijn dat de al dan niet cynische, zelf kastijdende Roman Catholic Black Metal noemer je dusdanig afschrikt dat de emotionele weerstand te groot is.

Hoe dan ook: Jaarlijst.

Score:

86/100

Label:

The Ajna Offensive, 2021

Tracklisting:

1. De Messia Eiusque Precursore
2. De Christo, Servo Dei
3. 1. Joh 1.
4. Canticum Sanctus, Sanctus, Sanctus
5. Miserere Mei, Deus

Line-up:

  • onbekend

Links: